Линта: Тужилаштво у Београду да подигне оптужницу за злочин у Мирловић Пољу код Дрниша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта наводи да се навршило 28 година од свирепог ратног злочина над седам српских стараца у селу Мирловић Поље код Дрниша у Далмацији.  На основу доступних информација у ликвидацији српских цивила, старости од 56 до 86 година, 6. септембра 1993. године учествовала је јединица Хрватске војске под називом Девета бојна „Рафаел Бобан“ којом је командовао Марко Скејо из села Ружић код Дрниша. За овај монструозни злочин над Србима до сада  нико није процесуиран ни пред међународним, нити пред домаћим судовима. Због опструкције хрватског правосуђа породице убијених Срба  годинама покушавају да правду траже пред Европским судом у Стразбуру али, нажалост, и даље нема конкретних резултата.

Линта подсјећа да је злогласна јединица „Рафаел Бобан“  добила име по усташком генералу и једном од команданата чувене по злу Црне легије из времена НДХ која је починила масовне злочине над српским становништвом. Марко Скејо је отворени сљедбеник усташке идеологије који сваког 10. априла тј. на дан оснивања геноцидне НДХ, у Сплиту обиљежава са својим црнокошуљашима оснивање поменуте бојне уз узвикивање усташког поздрава „За дом спремни“ . Поред тога, Скејо сваког 5. августа, поводом прославе злочиначке акције „Олуја“, маршира са својим саборцима у црним униформама улицама Книна узвикујући усташки поздрав  „За дом спремни“.

Линта позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да коначно покрене истрагу и подигне оптужницу за злочин над седам српских цивила у Мирловић Пољу. Он подсјећа да је Тужилаштво за ратне злочине крајем 2011. године, након спроведеног предкривичног поступка, предмет уступило хрватском тужилаштву пред којим се  више од 10 година и даље  води истрага против НН лица. У питању је један од многих доказа да хрватско тужилаштво, по инструкцијама извршне власти, веома успјешно прикрива бројне ратне злочине које су починили припадници хрватских паравојних, војних и полицијских снага над српским народом. Хрватска је  држава у којој се ратни злочинци, попут Марке Скеје, слободно шетају и још јавно промовишу усташки режим и НДХ а српске жртве се понижавају и прешућују.  Због тога није могуће говорити о искреној и доброј сарадњи између двије државе а камоли о односима који су засновани на међусобном поштовању и повјерењу.  У Мирловић Пољу је 1991. године живјело 188 Срба а данас нема ниједног Србина.

У Беоргаду, 6. септембар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар