Линта: Имамо обавезу да се сјећамо ликвидације породице Зец у Загребу прије 32 године

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да имамо обавезу да се сјећамо свирепе ликвидације Михајла Зеца (38), његове супруге Марије (36) и њихове малољетне кћерке Александре (12) која се десила прије 32 године. Наведени злочин су 7. децембра 1991. године у Загребу починили припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске познате под називима “мерчеповци” и “Јесење кише”, којом је командовао Томислав Мерчеп.

Припадници Мерчепове јединице су, према оптужници, незаконито лишили слободе 52 српска цивила, од којих су 43 убили, три се воде као нестали а осталих шесторо су преживјели брутална мучења и тортуру. Хрватско правосуђе је господара живота и смрти Томислава Мерчепа осудило за убиство 23 српска цивила, међу којима и чланове породице Зец, на срамних седам година затвора.

Мерчеп је већи дио казне “издржавао” у елитној бањи Крапинске топлице што јасно говори да се у Хрватској ратни злочинци сматрају херојима. У марту 2020. године Врховни суд Хрватске донио је још једну срамну одлуку да се Томислав Мерчеп пусти на условну слободу након издржане три четвртине затворске казне. У питању је један од многих примјера вријеђања и понижавања српских жртава у Хрватској.

У Београду 8. децембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Сличних злочина било је доста, која се ретко у медијима Републике Србије уопште спомињу. И прешућивање је злочин. За Српске жртве никог не боли душа, част појединцима.
    Нека почивају у миру Божијем, а страдала деца којих је најмање 38 млађих од 14 година и најмање 34 малолетника млађих од 18 година Анђели Божији нека се моле драгом Богу за наше спасење.

    недеља, 10. децембар 2023.

Напишите коментар