Линта: Нови напади на Србе у Федерацји БиХ притисак да напусте своја вјековна огњишта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује брутални напад на  српску повратницу Љепосаву Петковић Стошници код Возуће у Федерацији БиХ.  Љепосава Петковић (77 година) је претучена у породичној кући од стране два лица. У питању  је трећи напад на Љепосаву која је због подлива на глави и посљедица ударца прегледана у Кантоналној болници у Зеници.   Поред тога проваљено је и у куће њених комшија Срба. Дујко и Василија Благојевић који су се вратили из Прњавора затекли су разваљена врата. Све је било испретурано али нису ништа однијели.

Линта позива надлежне да хитно пронађу починиоце који су напали Љепосаву Петковић и њене комшије и казне их у складу са законом. Ови напади су само један у низу доказа о тешком положају српских повратника на простору Федерације БиХ. Потпуно је јасно да су нови напади на Србе у Федерацији БиХ још један притисак да напусте своја вјековна огњишта. Треба нагласити да на подручју Возуће нема српске куће која није обијена.

Трагична је чињеница да и даље нема одговара на питање гдје се налази Јованка Ђурић (82 године) из озренског села Тумаре у федералној општини Лукавац чији је нестанак пријављен још 30. јула. Такође, није утврђено ко је у августу напао Радмилу Симић (50 година) из овог мјеста, која је пронађена свезана и нага крај своје породичне куће. Због тога су четири српске повратничке породице напустиле су Тумаре из страха за личну безбједност.

У Београду, 7. децембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар