Линта тражи од ЈП „Пошта“ да се изради поштанска марка са ликом Саве Мркаља

Поштовани,

Обраћам Вам се са молбом да израдите 500 примјерака персонализоване поштанске марке (ППМ) са мотивима који се односе на обиљежавање 240  година од рођења и 190 година од смрти првог реформатора српске ћирилице Сава Мркаља (1783-1833).

Сава Мркаљ се родио у селу Сјечинак на Кордуну 1783. године. Током свог радног вијека био је српски учитељ, монах и филолог. Ипак, за српску историју је најзнајачајнији по дјелу које је написао 1810. године „Сало дебелог јера либо азбукопротрес“  у којој се  залагао и понудио рјешење за реформу српског писма и језика. Мркаљ је у том дјелу поставио два основна начела на којима и данас почивају наше писмо и језик. То су начела: један глас једно слово и пиши као што говориш. Многи мисле да је ово језичко правило поставио Вук Стефановић Караџић, а заправо он је то преузео од Мркаља, што је јавно и признао. Наиме, у предговору свог дјела „Писменице сербскога језика“ Вук Стефановић истиче „не могу друге азбуке употребити него Меркајилову, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.

Свој живот Мркаљ је окончао 1833. године, када је у својој педесетој години живота, преминуо у душевној болници у Бечу. Неколико дана прије смрти посетио га је Вук Стефановић Караџић. Њему је Мркаљ поклонио своју свеску од десетак пјесама које представљају доказ о Савиној пјесничкој надарености. Упркос свему што је урадио за српско писмо и језик, Сава Мркаљ је остао заборављен и у сјенци Вука Стефановића Караџића.

Због свега наведеног Савез Срба из региона предлаже да се првом реформатору српске ћирилице и српског језика Сави Мркаљу одужимо и на овај симболичан начин, односно да се поводом поменутог јубилеја одштампа посебна серија поштанских марака са његовим ликом.

Тим Савеза Срба из региона израдио је приједлог графичког рјешења поштанске марке који Вам шаљемо у прилогу. За илустрацију је коришћена спомен плоча која је 2018. године постављена на цркви Преподобне Мати Параскеве у Сјеничаку на Кордуну, родном мјесту Саве Мркаља.

Аутор Спомен-плоче Сави Мркаљу је академски вајар Љубиша Манчић, а рађена је у Умјетничкој ливници „Кузма“ у Смедереву. Израду спомен-плоче су финансирали породице Влајнић, Мркаљ и Данчуо из Чикага, иначе поријеклом из Сјеничака.

С поштовањем,

У Београду, 30. новембар 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                               Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар