Линта и Марковић се састали са младим Србима из скопске Црне Горе

У српској амбасади Македоније Линта и Марковић, у присуству особља, разговарали су и са младим људима из Скопске Црне Горе коју чине села Горњане, Бањане, Чучер, Кучевиште, Побужје, Глуво, Мирковце, сва са већинским српским становништвом, етнички најчистијем, када су Срби у Македонији  у питању.

О стању у општини Чучер – Сандево, гдје територијално припада Српска Црна Гора, госте из Србије о проблемима које имају са завршетком „српске куће“ у овом мјесту, недостатку простора, похађању наставе и неадекватном поштовању одредница из закона о образовању на српском језику, упознали су предсједник Српског културно-просвјетно-информативног центра – СКПИЦ „Вук Караџић“ Кучевиште Богољуб Нинић, др правних наука Роза Гурмешевић из Кучевишта и дипломирана хемичарка Драгана Миленковић из Чучер-Сандева.

Нинић је рекао да је општина Чучер-Сандево која територијално покрива Српску Црну Гору, по попису из 2002. године имала око 9000 становника од којих је 2/3 било српске националности. Међутим, да сад више није сигуран да их има толико јер асимилација чини своје, тако да неки родитељи намјерно уписују дјецу у македонске школе како би могли настављати школовање, јер средњих школа на српском језику нема. Проблем је што српски народ нема ни свог свештеника, али је пронађен компромис тако да се богослужење врши на старословенском језику. Нинић је истакао да је тренутно највећи проблем СКПИЦ „Вук Караџић“ недостатак простора. Немају финансијских средства ни да плаћају најам једне просторије гдје би могли одржавати састанке, а камо ли за неке веће просторе гдје би могли дјеловати одређене секције, као што је фолклорна и друге. Он је навео да у Центру дјелује преко 300 младих људи, да имају свој портал, јутјуб канал. Рјешење види у томе да се што прије заврши започета „српска кућа“ у Кучевишту од 600 квадратних метара. Тиме би већина проблема била рјешена бар кад је функционисање њиховог центра у питању. Кућа је започета, а како је амбасадарка Душанка Дивјак Томић рекла треба још да се уради фасада и унутрашњи радови. Истакла је да је и новац одбрен за то, али не зна разлог зашто није све завршено.

Миодраг Линта је похвалио рад СКПИЦ „Вук Караџић“ и посебно истакао да је поносан на чињеницу да разговара са младим и образованим Србима који поштују и чувају српско име обичаје и традицију у скопској Црној Гори. Он је рекао да ће по повратку у Београд посјетити Министарство спољних послова и разговарати о свим наведеним проблемима, а посебно о потреби да се што прије ријеши питање власништва „српске куће“ у Кучевишту. На тај начин млади Срби и остали грађани из овог краја имали би мјесто у коме ће се окупљати и реализовати разне садржаје.

Гостима су се обратиле и Роза Гурмешевић и Драгана Миленковић говорећи углавном о проблемима школства, а осим њих, на састанку су били присутни студент Филозозофског факултета Стефан Путовски (Кучевиште), дипломирани правник и једна од оснивача СКПИЦ „Вук Караџић“ Светлана Стајковић Циговић (Кучевиште), машински инжењер и фудбалски тренер Никола Поповски (Бањане), студент Филозозофског факултета Сања Миленковић (Чучер – Сандево) и докторанд Биолошког факултета Срећко Рајовски (Кучевиште).

Жељко Ђекић

Нема коментара

Напишите коментар