Линта: Лажи и измишљотине саборске посланице Каролине Видовић Кришто

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта оцјењује да отворено писмо посланице у Хрватском сабору Каролине Видовић Кришто упућено Милановићу и Пленковићу јесте један од многих доказа да се Хрватска није суочила са злочиначком прошлошћу. Видовић Кришто износи у писму најмонструозније лажи и потпуне измишљотине да је Србија извршила агресију на Хрватску; да је у Сребреници извршен геноцид и да је Војска Републике Српске осуђена за геноцид; да се не могу подизати оптужнице против хрватских грађана зато што су тобоже ослобађали своју територију; да Србија треба да плаћа ратну одштету;  да су постојали концентрациони логори у Србији за припаднике хрватских паравојних формација који су заробљени након ослобођања Вуковора у новембру 1991. године; да је Србија због подизања оптужница против четворице бивших пилота Хрватске војске повриједила међународно право и суверенитет Хрватске и др.

На крају писма Видовић Кришто бесрамно али очекивано тражи од Милановића и Пленковића да Хрватска  блокира преговоре Србије и Европске уније док Србија не исплати ратну одштету, врати културно благо и достави информације о несталим хрватским грађанима. Наведени захтјеви представљају непријатељски чин према Србији.

Линта истиче да бројни докази потврђују слиједеће чињенице: Хрватска је извршила агресију на Југославију и на Србе у хрватским градовима и на крајишком подручју;  у Сребреници се није десио никакав геноцид већ злочин над Србима и Муслиманима и Војска Републике Српске није осуђена на геноцид; Хрватска није испунила обавезу из Уговора о приступању ЕУ из 2011. године да процесуира ратне злочине над Србима;  српско Тужилаштво за ратне злочине има право и обавезу, на основу принципа увиверзалне надлежности, да подиже оптужнице против одговорних лица у Хрватској за масовне и планске злочине над Србима с циљем стварања хрватске државе без или са што мање Срба;  Хрватска још увијек није спровела Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Људска права и правосуђе“, што је њена уставна и међународна обавеза, који гарантује протјераним Србима и другим оштећеним грађанима заштиту и повратак отетих имовинских, стечених и других права која су имали на дан 31.12.1990. године;  Хрватска опструише и политизује рјешавање питања несталих лица; у Србији, за разлику од Хрватске, нису постојали концентрациони логори већ сабирни центри за заробљене припаднике хрватских паравојних и полицијских формација након ослобођења Вуковара; Србија подизањем оптужница против четворице бивших пилота Хрватске војске не крши међународно право и суверенитет Хрватске.

Србија само извршава обавезе које произлазе из међународних уговора и споразума и поштује закон о ратним злочинима из 2003. године који је добио позитиве оцјене од стране ОСЦЕ и других међународних организација. Наведени закон прописује регионалну надлежност правосуђа Србије у области процесуирања ратних злочина што је у складу са међународним правом.

У Београду, 22. мај 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар