АКТУЕЛНО:

Линта: Скандалозна али очекивана изјава саборског посланика Грмоје у вези са Вучићем

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је приједлог потпредсједника „Моста“ и саборског посланика Николе Грмоје да Државно тужилаштво Хрватске подигне оптужницу против предсједника Србије Александра Вучића још једна у низу скандалозних али очекиваних изјава хрватских политичара. Безочна је лаж и измишљотина Николе Грмоје да је Александар Вучић, како каже, „у окупираној Глини подстицао на побуну и агресију против Хрватске и зазивао границе Велике Србије“.

Крајишки Срби су 1991. године подигли устанак, не због стварања Велике Србије, већ из страха да им се не понови 1941. година.  Врхунска је глупост тврдња Грмоје да су Срби окупирали Глину и извршили агресију. Српски народ живи у Глини и на подручју Крајине дуги низ вијекова и никако није могао да окупира самог себе и да изврши агресију на своје куће, своја дворишта, њиве, ливаде и шуме. Туђманова Хрватска извршила агресију на Југославију и на Србе у хрватским градовима и на крајишком подручју. Због тога је тзв. Домовински рат у суштини агресорски и освајачки рат  јер је циљ проусташког режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.

Линта наводи да су Никола Грмоја и други хрватски политичари веома нервозни због чињенице да је српско Тужилаштво подигло прву оптужницу за ратне злочине у „Олуји“. Крајње је вријеме да наше Тужилашто за ратне злочине коначно почне да подиже оптужнице за масовне и свирепе злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у злочиначкој акцији „Олуја“ али и на бројним другим мјестима на подручју бивше Југославије. Главни разлог јесте чињеница да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана и да се суштински не баве процесуирањем злочина над Србима већ имају  задатак да воде монтиране судске поступке против српских ветерана коју су се часно и храбро борили за свој народ и државу.

Линта подсјећа да је Никола Грмоја један од бројних хрватских политичара који има позитиван однос према усташком поздраву „За дом спремни“ и који сматра да хрватски ветерани имају право да га користе током комеморација и прослава годишњица хрватских злочиначких војно-полицијских акција. То јасно показује да се хрватско друштво није суочило са својом злочиначком и геноцидном прошлошћу и да Хрватска нема унутрашње снаге да постане модерна држава у којој се истински поштују вриједности антифашизма, владавине права, људских и мањинских права и да има исти однос према ратним злочинима и жртвама без обзира на националну и вјерску припадност.

У Београду, 23. мај 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар