Линта: Милановић износи грубе лажи и пљује Србију због оптужнице за „Олују“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као профашистичку изјаву хрватског предсједника Милановића да Србија има стално неки 27. март а онда се чуде што су их Њемци бомбардовали. Потпуно је јасно да Милановић оправдава бруталну агресију коју је нацистичка Њемачка извршила на Краљевину Југославију 6. априла 1941. године и да се јавно декларише као присталица усташког покрета. Милановић износи грубу лаж да Србија крши обавезе у процесу придруживања Европској унији тиме што је подигла оптужнице против бивших пилота хрватске војске који су починили злочин на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Добро је познато да ратни злочини нису дио правне тековине Европске уније, већ државе имају могућност избора између постојећих пракси које постоје у међународном праву. Србија се, као и многе државе, залаже за поштовање принципа универзалне надлежности који се односи на суђење за кривична дјела међу којима су и ратни злочини. То значи право да се суди за ратне злочине који су почињени ван њене територије и кад ни жртве нити наредбодавци и извршиоци немају њено држављанство.

Линта истиче да је Милановић веома нервозан јер добро зна да „Олуја“ није била праведна, легитимна и ослободилачка акција већ удружени злочиначки подухват чији је циљ био протјеривање крајишких Срба са својих вјековних подручја. Током и послије злочиначке акције „Олуја“ почињени су масовни и плански злочини над српским цивилима и ратним заробљеницима. Такође, Милановић добро зна да Хрватска није испунила обавезе из Уговора о приступању Европској унији који је потписала крајем 2011. године везано за побољшање положаја преосталих Срба, процесуирање ратних злочина над Србима и досљедног спровођења Уставног закона о правима националних мањина.

Милановић, као врхунски лицемјер, свако мало понавља да Србија мора ријешити питање несталих као једну од обавеза из приступних преговора са ЕУ а истовремено Хрватска опструише рјешавање  тог најважнијег хуманитарног питања. Важно је нагласити неспорну истину да је већина несталих лица српске националности, да у једној чланици ЕУ постоје десетине познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци Срба и да се у Заводу за судску медицину у Загребу налази око 900 посмртних остатка несталих лица од којих је више од 500 српске националности.    Такође, власт у Загребу систематски дискриминише српске цивилне жртве рата у односу на хрватске.

У Београду, 21.мај 2022. године.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар