Линта: Срби доживјели геноцид у НДХ; Србија да донесе Резолуцију и оснује Меморијални центар

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче, поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста – 27. јануар, да постоје недопустиви и срамни покушаји у окружењу, Европи и свијету да се умањују, релативизују и негирају злочини геноцида нациста и њихових савезника. У периоду од 1939. до 1945. године нацистички режим је уз помоћ и подршку савезника убио око шест милиона Јевреја. Масован, смишљен и добро организован злочин геноцида који је нацистичка Њемачка починила над Јеврејима током Другог свјетског рата није био изузетак.

Истовремено са уништавањем јеврејског народа у Европи, српски народ је доживио страшан геноцид  у НДХ, односно на подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема све до Земуна. Нацистички режим и његов вјерни савезник усташки режим имали су заједнички циљ да потпуно истребе и униште српски и јеврејски народ.

У Хрватској се одвија константна и добро осмишљена кампања ревизије историје. Бивши заштитник грађана у Хрватској Лора Видовић у свом извјештају из 2018. године јасно је рекла да су усташки симболи постали све видљивији, и да политичари и медији умањују злочине које је током Другог свјетског рата починио усташки режим. Она је тада истакла да се у Хрватској несметано штампају књиге, пишу и објављују чланци и интервјуи, одржавају трибине, снимају документарни филмови и емитирају телевизијске емисије у којима се негира или умањује злочиначки карактер НДХ. Ситуација у Хрватској је сада још гора везано за ревизију историју него прије шест година.

Линта сматра да Србија треба да донесе Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ.  Од националног значаја је да се покрене правна и политичка борба за међународно признање геноцида над српским народом у НДХ. То у пракси претпоставља да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у парламентима донесу резолуције којима се масовно и систематско  уништење Срба од стране усташког режима признаје као геноцид.

У Београду  27. јануар 2024. године

                                                                                                                  Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар