Линта: Улазак српског капитала је кључни услов опстанка преосталих Срба у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који је јутрос дочекао предсједника Србије у мјесту Вргинмост на Кордуну, сматра да посјета Александра Вучића представља велико охрабрење, не само за преостале Србе у Вргинмосту, него и у цијелој Хрватској.

Овом посјетом предсједник Вучић послао је поруку да ће се Србија путем дијалога са званичним Загребом активно борити за рјешавање њихових проблема, као и за очување српског националног и културног идентитета. Највећи проблем за Србе представља незапосленост због чега су осуђени да због егзистенције одлазе у Србију и треће земље.

Линта сматра да Србија у разговорима са званичним Загребом треба да инсистира да се српском капиталу омогући слобода улагања у Хрватску, као што је то омогућено хрватском капиталу у Србији. Уласком великих српских компанија и пословних људи створила би се услови за отварање нових радних мјеста на крајишком подручју и запошљавање припадника српске заједнице.

Такође, Србија треба да од Хрватска тражи само да досљедно поштује Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године којим се гарантује запошљавање Срба у полицији, правосуђу и осталим државним институцијама и јавним предузећима, као и слободна употреба српског језика и ћирилице.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар