Линти уручена Светосавска повеља у Скопљу

На Светосавској академији одржаној 27. јануара у Скопљу Српска заједница у Македонији додјелила је Светосавску повељу, као највише признање српског народа у Македонији за заслуге у очувању српства Одбору за дијаспору и Србе у региону Народне скупстине Републике Србије. Повељу је предсједнику Одбора Миодрагу Линти уручила Гордана Јовић Стојковска, председница Српске заједнице у Македонији.

Обраћајући се присутним високим гостима и бројним сународницима Линта се захвалио Српској заједници на додјели овог високог признања. Он је истакао да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону и у наредном периоду учинити све што је у његовој моћи да помогне опстанак српског народа у Македонији и да пуни допринос његовог националног и културног идентитета. На крају свог обраћања Линта је поручио Србима у Македонији да буду сложни и јединствени и да буду поносни на своје српско поријекло, језик, писмо, обичаје  и традицију.

Више од 700 Срба и гостију присуствовали су овом скупу одржаном у Македонском народном позоришту у Скопљу, а многи од њих су стојећи пратили програм. Међу високим гостима били су присутни предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев са министрима, изасланик предсједника Републике Србије министар одбране Александар Вулин, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, предсједнице Републике Српске и предсједника Владе Републике Српске проф. др Синиша Каран, амбасадор Руске Федерације у Македонији, амбасадорка Србије у Македонији и многи други.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су Симфонијски оркестар Републике Српске,  Небојша Бабић првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду, драмски умјетници из Београда Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац, књижевник и публициста Драгослав Бокан,  музички састав Ђурђеви ступови и фолклорни ансамбл *Венац* из Грачанице.

Информативна слузба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар