Линта и Марковић присуствовали Светосавској академији у Куманову

 

ПОЗИВ НА САБОРНОСТ И УЈЕДИЊЕЊЕ


Поводом националног празника Срба у Македонији 27. јануара, представници Скупштине Србије, осим присуства на свечаној Светосавској академији, одржаној у Скопљу, на позив Српске заједнице у Македонији и регионалног одбора у Куманову, дан раније су са сународницима, у овом граду, обиљежили Савиндан.

Непосредно по доласку у Македонију, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и члан Одбора Александар Марковић, упутили су се Куманово гдје их је дочекао посланик у Собрању Македоније из реда српске заједнице Иван Стоилковић, како би заједно присуствовали Светосавској академији, одржаној у градском театру, пред више од 400 Срба из овог краја и њихових гостију. Куманово има око 100 хиљада становника, од којих 11 процената припада српској националној заједници, а велики дио њих нашао се на једном мјесту да прославе национални празник Срба у Македонији, од како је прије 12 година проглашен.

 

КИТАНОВИЋ: ОСНАЖИТИ И ОЖИВИТИ СВЕТОСАВСКИ ДУХ


Поздрављајући посјетиоце и госте, народне посланике Скупштине Републике Србије Миодрага Линту и Александра Марковића, амбасадорку Републике Србије у Македонији Душанку Дивјак Томић, посланика у Собрању Републике Македоније Ивана Стоилковића и књижевника и публицисту Драгослава Бокана, у име организатора, присутнима се обратио Далибор Китановић.

Китановић се захвалио предсједнику Србије и Влади Македоније на покровитељству Светосавске академије, ријечима „да овај чин сматрају недвосмисленом подршком и поруком да је српска заједница, упркос изузетно тешким временима, на правом путу“.

„Обасјани светосављем, освјетљени духом нашег патрона, првог архијереја, дипломате миротворца, учитеља, светитеља, нашег свеца верижника, Светог Саве, из године у годину слиједимо његов пут духовности, правдољубља и свјетлости. Успињући се тим путем, ми свој коријен препознајемо и његовој светости се клањамо. Вечерас смо заједно да овом скромном и достојанственом свечаношћу, још свјетлије оживимо и оснажимо тај светосавски дух, да позовемо на саборност, на уједињење, да пожелимо мир и благостање“, истакао је, у својој бесједи, Далибор Китановић.

 

ЛИНТА: СРБИ У МАКЕДОНИЈИ ЧУВАЈУ СРПСКО ИМЕ И У ТОМЕ ЋЕ ВАМ МАТИЦА ЈОШ ВИШЕ ПОМОЋИ


Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије, се обратио присутним сународницима и рекао да Србија брине о Србима у Македонији, као и у другим државама региона и дијаспори.

„ Министарство културе и информисања и Управа за дијаспору и Србе у региону, сваке године подржавају пројекте српских удружења и организација изван Србије, с циљем очувања националног идентитета нашег народа и јачања веза са матицом. Срби у Македонији и осталим државама региона, треба да буду једно од државних и националних питања, што значи систематску и свакодневну помоћ и подршку опстанку нашег народа на својим вјековним огњиштима. Одбор за дијаспору и Србе у региону има веома добру сарадњу са представницима Срба из Македоније“ рекао је Миодраг Линта. Он је на крају поручио да Срби у Македонији чувају српско име, а Србија ће им у томе свестрано помагати.

О слављу лика и дјела Светог Саве, симбола српске нације, оснивача српске просвјете, културе и државности, носитеља српског и духовног и свјетовног бића, на врло инспиративан начин, говорио је књижевник и публициста Драгослав Бокан.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су КУД „Српски вез“ из Куманова са фолклорном и рецитаторском секцијом, глумци из Београда Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац говорећи стихове о Косову и Метохији и музички састав Ђурђеви ступови.

Дан Светог Саве, осим у Скопљу и Куманову, свечано је прослављен и у другим срединама гдје живе Срби у Македонији – Тетову, Охриду, Битољу. Посебно је свечано било у школама где се настава изводи на српском језику у Старом Нагоричану, Кучевишту и Табановцу, што се и подразумјева јер је Свети Сава и школска слава.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар