Линта: Сраман говор Јандроковића, није споменуо геноцид над Србима у НДХ

Предсједник Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оцјењује срамним али очекиваним говор предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроквића поводом 27. јануара Међународног дана сјећања на жртве холокауста. Наиме, Јандроковић је споменуо да је извршен геноцид само над Јеврејима и припадницима других народа али није рекао да је извршен незапамћен геноцид над Србима и није осудио злогласну НДХ као геноцидну и злочиначку творевину.

Такође, Јандроковић је изјавио да се  Хрватска  сјећа не само жртава Холокауста већ и жртава Вуковара, Шкабрње, Сребренице и свих других мјеста злочина. Он није споменуо највећу фабрику смрти на Балкану Јасеновац, логоре смрти Јадовно, Гопсић и Слана, бројне крашке јаме на Велебиру гдје су бацани Срби, логоре за дјецу у Сиску и Јастребарском, ритуално клање Срба у православној цркви у Глини, небројена убијства Срба на кућном прагу, преко 1.000 стратишта у НДХ гдје су убијани Срби. Такође, Јандроковић није споменуо  бројна мјеста гдје су Срби убијани и мучени у Туђмановој Хрватској:  Вуковар прије рата 1991. године, Осијек, Госпић, Сплит, Сисак, Задар, Загреб, Карловац, током и послије хрватских војно-полицијских акција. Ние споменуо убијства Срба у Мркоњић Граду и другим мјестима у БиХ које се починили припадници Хрватске војске.

Линта истиче да су срамни говори Јандроковића и Бозанића један у низу доказа да је прекрајање историје у Хрватској дио државне и црквене политике. Главни циљ јесте да се геноцидна НДХ представи као права држава хрватског народа а усташе као борци за хрватску слободу против великосрпске политике и београдског централизма и хегемонизма.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар