АКТУЕЛНО:

Линта у Скопљу поручио да Срби у Македонији чувају српско име, а Србија ће им у томе свестрано помагати

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, заједно са чланом Одбора Александром Марковићем, присуствовао је у суботу вече 26. јануара Свечаној академији у Куманову поводом дана Светог Саве, националног празника Срба у Македонији. Линту и Марковића на овај скуп позвао је предсједник Организационог одбора и посланик  из реда српске заједнице у Собрању Македоније Иван Стоилковић.

Миодраг Линта се обратио присутним сународницима и рекао да Србија брине о Србима у Македонији, осталим државама региона и дијаспори. Министарство културе и информисања и Управа за дијаспору и Србе у региону сваке године подржавају пројекте српских удружења и организација изван Србије с циљем очувања националног идентитета нашег народа и јачања веза са матицом. Линта је истакао да Срби у Македонији и осталим државама региона треба да буду једно од државних и националних питања, што значи систематску и свакодневну помоћ и подршку опстанку нашег народа на својим вјековним огњиштима.  Одбор за дијаспору и Србе у региону има веома добру сарадњу са представницима Срба из Македоније. Он је на крају поручио да Срби у Македонији чувају српско име, а Србија ће им у томе свестрано помагати.

Свечана академија је одржана у препуној сали Народног позоришта у Куманову у присуству преко 400 Срба и њихових гостију. Међу бројним гостима била је присутна и амбасадорка Републике Србије у Македонији Душанка Дивјак Томић са својим сарадницима.

У културно-умјетницком дијелу програма учествовали су КУД *Српски вез* из Куманова са фолклорном и рецитаторском секцијом, књижевник и режисер из Новог Сада Драгослав Бокан са својом бесједом о Светом Сави, глумци из Београда Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац говорећи стихове о Косову и Метохији и музички састав Ђурђеви ступови.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар