Линта: Србија да усвоји Резолуцију о геноциду над Србима у НДН и оснује Меморијални центар

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом 82 годинe од оснивања геноцидне Независне Државе Хрватске, тражи да Србија усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ,  оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ и одреди  Дан сјећања на српске жртве геноцида НДХ. Циљ предложених мјера јесте да се на систематски начин његује култура сјећања и коначно започне праведна борба за признање геноцида над нашим народом у међународној заједници.

Линта подсјећа да је на данашњи дан, 10. априла 1941. године основана геноцидна Независна држава Хрватска чији је концепт био смишљен и планиран геноцид над српским народом. Концепт се спроводио под паролом да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити, а трећину протјерати. Злочин геноцида у НДХ по својим размјерама је раван холокаусту који је нацистичка Њемачка извршила над Јеврејима. Усташки геноцид у НДХ вршен на најбруталније и најсвирепије начине, углавном „ручно“ (користећи 57 метода убијања) ножевима, маљевима, секирама, специјалним сечивима од којих је најпознатији „србосјек“) и др.

Линта истиче да је злочин геноцида извршен кроз систем концентрационих логора смрти, као и масовним покољима изван њих. У НДХ је страдало око милион Срба. Једино су у  НДХ  постојали концентрациони логори за истребљење дјеце. Велик број стратишта на којима су жртве овог геноцида биле мучене и убијане и масовне гробнице у које су бацане до данас нису на ваљан начин обиљежене и заштићене. Током провођења овог геноцида око 250.000 Срба било принуђено да се, зарад спаса голог живота, одрекне своје православне вјере и под присилом и смртном претњом прихвати католицизам;

Линта истиче да се хрватски народ није суочио са својом усташком и геноцидном прошлошћу. У Хрватској се усташе називају хрватским патриотама и борцима за слободу; фабрика смрти Јасеновац се назива радним логором; логори за српску, ромску и јеврејску дјецу у Сиску и Јастребарском се називају прихватилиштима, усташки поздрав  „За дом спремни“ се сматра старим хрватским поздравом; Хрватски сабор је покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, слободно се штампају и промовишу књиге које величају НДХ и усташки режим; више од 30 улица носе имена усташких званичника или јавних личности које су биле блиске режиму и други примјери.

У Београду, 10. април 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар