Линта: Увијек се сјећати свирепог злочина над купрешким Србима за који нико није кажњен

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршила 31 година од свирепог злочина Хрватске војске и хрватских паравојних снага над 54 српска цивила са подручја Купреса. Највећи број њих је убијен у периоду од 3. априла када су јаке хрватске снаге напале Купрес и 10. априла 1992. године.  За страдање купрешких Срба, иако се знају имена свих жртава и имена више од сто учесника у њиховом убијању, још нико није кажњен Више од 150 Срба је одведено у логоре по западној Херцеговини и Хрватској у којима су звјерски мучени и пошли праву голготу.

Линта истиче да страдање купрешких Срба још један у низу свирепих и монструозних злочина почињених над српским народом. Трагична је чињеница да су у Сарајеву, Загребу и западном дијелу међународне заједнице и даље на сцени срамни покушаји игнорисања сваког злочина над Србима. Прошло је скоро 28 година од завршетка рата и даље нема правде за српске жртве. Међутим, колико год други умањивали и негирали српске жртве наша је обавеза да их се увијек сјећамо и да нам буду опомена да зло никада не спава.

Линта сматра да Србија треба основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије с циљем да се покрене активна дипломатска, правна и политичка борба за истину о страдању нашег народа деведесетих година прошлог вијека.

У Београду, 06. април 2023. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар