Линта тражи хитан састанак са премијерком Брнабић на тему рјешавања стамбеног питања 12.000 прогнаничких породица које су подстанари

Поштована госпођо Брнабић,

Тражим од Вас да хитно примите на састанак чланове Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ (у даљем тексту: Одбор) и мене с циљем да се коначно ријеши стамбено питање око 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су подстанари или живе у нељудским условима.

Прогнаничке породице су очајне и на измаку снага. Осјећају се понижено, огорчено и разочарано због неодговорног односа надлежних институција према њиховом горућем проблему који траје између 28 и 32 године тј. откако су прогнани из својих станова и кућа.  Због  великог пораста цијене кирије везано за изнајмљивање станова прогнаничке породице се налазе у немогућој егзистенцијалној ситуацији.

Добро Вам је познато да је Србија 2012. године започела реализацију Регионалног стамбеног програма чији је циљ био да се у наредних пет година ријеши стамбено питање свих прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. Наведени програм се реализовао недопустиво споро и неодговорно од стране надлежних институција. Због тога је око 12.000 прогнаничких породица остало стамбено нерјешено.

Подсјећам Вас да сте делегацију Одбора и мене примили на састанак у Влади 11. марта прошле године. На састанку сте показали пуно разумијевање и јасно рекли да Влада има обавезу да свим прогнаничким породицама обезбиједи кров над главом и да новац није проблем. Прошло је више од годину дана од наведеног састанка а градови и општине још увијек нису предложили локације за изградњу станова нити су обезбеђена средства у буџету.

Тражим да Влада у што краћем временском року званично затражи од Града Београда, Града Новог Сада и низа других локалних самоуправа да предложе локације за изградњу станова за прогнаничке породице а Влада да обезбиједи средства за изградњу. Такође, тражим да Влада обезбиједи довољна средства за друге видове рјешавања стамбеног питања прогнаничких породица тј. за грађевински материјал, сеоска имања и монтажне куће.

Нажалост, у децембру прошле године није прихваћен мој захтјев да се у буџету за 2023. годину обезбиједе средства у висини најмање шест милијарди динара (око 50 милиона евра) за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица, као и 780 милиона динара (око 6.5 милиона евра) за изградњу 133 прогнаничка стана у улици Др Ивана Рибара на Новом Београду у складу са Јавним позивом из 2018. године.

С поштовањем,

У Београду, 07.април 2023. године

                                                            Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик

                                                                                                         Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар