Линта и представници 530 избјегличких породица корисника СИРП програма у Министарству државне управе и локалне самоупораве

У Министарству државне управе и локалне самоуправе 19. фебруара 2019. године, одржан је састанак са представницима избјегличких породица корисника СИРП програма (Програм становања и трајне интеграције избјеглица у Републици Србији) ради рјешавања проблема откупа,  високе закупнине и неплаћених закупнина. Састанку су присуствовали државни секретар  у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак са сарадницима,  затим Јасенка Мандић из Чачка, Драган Сарић из Крагујевца, Мирко Ковачевић из Панчева и Душко Дукић из Нових Бановаца (општина Стара Пазова) у име 530 избјегличких и других породица корисника СИРП програма и народни посланик Миодраг Линта.

Програм  изградње станова, назван Програм становања и трајне интеграције избјелгица у Србији- СИРП Програм, који је финансиран  од стране италијанске Владе, реализован је од стране УН-ХАБИТАТ-а у сарадњи са бившим Министарством за капиталне инвестиције (2004-2008. године)  у седам градова и општина, односно у Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку, Панчеву, Ваљеву и Старој Пазови.

Представници корисника СИРП програма и Миодраг Линта су на састанку изложили своје проблеме указјући да у поступку реализације програма нису у цијелосту примјењени међудржавни уговори и пратећи документи.  Наиме, из Меморандума о сарадњи између Владе Србије и Владе Италије укинта је одредба о откупу станова.

Како су јединице локалне самоуправе са избјегличким породицама, корисницима СИРП програма закључиле уговоре о закупу у складу са Законом о социјалном становању, ове избјегличке породице су дискриминисане у односу на остале избјеглице, с обзиром да на њих није примјењен Закон о избјеглицама, односно да им није пружена могућност куповине стамбених јединица. Такође, како Закон о избјеглицама садржи одредбе које регулишу мањи закуп стамбених јединица сматрамо да би одредбе помнутог закона требало примјенити и на кориснике СИРП програма приликом закључивања уговора о закупу.

Линта је упознао присутне представнике Министарства како се годинама бори да 530 избјегличких и других породица корисника СИРП програма коначно добије право откупа својих станова у складу са Законом о избјеглицама. У том смислу Линта је у претходном периоду одржао више састанка са министром Александром Вулином, министарком Зораном Михајловић, комесаром Владимиром Цуцићем и говорио више пута у Скупштини Србије.  Поред тога, Линта је са наведеним проблемом упознао кабинет предсједника Вучића и премијерке Брнабић.   Линта је јасно рекао да чврсто стоји иза избјегличких породица и да тражи да наведених седам локалних самоуправа прекину са подизањем оптужби на неплаћену закупнину  и да одустану од деложација све док се не пронађе правично и трајно рјешење у договору са Владом Србије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар