АКТУЕЛНО:

Линта и представници избјегличког насеља Камендин на састанку у Комесаријату за избjеглице

Након недавно одржаног састанка у Секретаријату за имовинске и правне послове  Града Београда (7. октобар), одржан је у понедељак 14. октобра нови састанак представника избјегличког насеља Камендин, овога пута у Комесаријату за избјеглице и миграције. Састанак је договорио народни посланик Миодраг Линта.  Састанку су присуствовали помоћник комесара Иван Гергинов са правницима Петром Анђићем, Бојаном Шпикић и Ђорђем Перићем, Миодраг Линта и представници избјегличког насеља Камендин у Земун Пољу  Никола Крећа, Миле Ђумић и Дарко Боротић. Тема састанка су били бројни проблеми  270 избјегличких породица које су се 20. јуна ове године уселиле у станове у насељу Камендин.  Присутни представници избјегличких породица су изнијели бројне проблеме  који се односе на лош  квалитет  извођења  грађевинских радова, како стамбене зграде, тако и околиша на грађевинској парцели, као и на лош квалитет електроинсталација, санитарија и др.

Миодраг Линта је захтјевао да се Комесаријат за избјеглице и миграције активно укључи у рјешавање добро познатих проблема са којима се сусрећу станари од како су се уселили у додјељене станове. Он је посебно захтјевао да се избјегличким породицама омогући да, након истека шест мјесеци закупа у децембру,  одмах потпишу уговоре о куповини станова под повољним условима како не би плаћали закупнину дуже вријеме. Такође, важно је да станари имају право да своје станове  отплаћују на рате на период  од 25 година.  Добро је познато да према Закону о избјеглицама из маја 2010. године  избјегличке породице, након шест мјесеци плаћања закупнине,  стичу право откупа својих станова.

Помоћник комесара Иван Гергинов је истакао да је избјегличка зграда у власништву Града Београда, али је затражио од представника станара да све примједбе доставе  писменим путем како Комесаријату за избјеглице тако и извођачу радова и Јединици за управљање пројектима (ЈУП), који су дужни да их отклоне у наредне двије године тј. за вријеме трајања гарантног рока.  Према Гергинову Комесаријат ће у оквиру својих надлежности колико је могуће помоћи у рјешавању наведених проблема. Правник Петар Анђић је истакао да  би поступак куповине станова  требао да крене на вријеме  тј. већ у децембру ове године.

                                                                      Информативна  служба

                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар