Линта: Имамо велику обавезу да гајимо сећање на невино страдале Србе на Казанима изнад Сарајева

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша велика обавеза да гајимо сјећање на невино страдале Србе на Казанима изнад Сарајева. Линта подсјећа да се навршило 30 година од монструозних злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића. Према званичним подацима из јаме Казани је извучено 29 лешева. Постоји основана сумња да је у јаму Казани у у друге јаме на Требевићу од 1992. до 1995. године бачено више од стотину тијела убијених Срба из Сарајева.

Линта истиче да су сарајевски Срби страдали на многим локацијама а не само на локалитету Казана. Према извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године убијено је близу 3000 српских цивила а 1.700 их је тешко рањено. Од 2.907 убијених цивила 714 или 25 % убијено је на кућном прагу. До данас нису пронађени посмртни остаци око 260 убијених. Број убијених Срба је сигурно значајно већи јер су страдале читаве породице и нема ко да их тражи. Према налазима Комисије у Сарајеву је било 211 логора и мјеста заточења Срба у којима су убијани или су мучени на најсвирепије начине искључиво због своје националне припадности.

За злочин на Казанима у монтираном процесу процесуирана је група припадника тзв. Армије БиХ и то не за ратни злочин, него за убиства или за помагање у убиствима. За злочине над Србима на Казанима и многим другим мјестима у Сарајеву нису одговарали ни налогодавци ни извршиоци што јасно говори да је правосуђе БиХ етнички мотивисано и у функцији политичког Сарајева. Без обзира на наведне чињенице бошњачки политичари упорно понављају више од три деценије најбезочније лажи о српској агресији и опсади Сарајева.

У Београду, 28. октобар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар