Линта: Никада не смијемо заборавити етничко чишћење и убиства Срба из 26 села Пожешке котлине

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да никада не смијемо заборавити етничко чишћење и убиства Срба из 26 села Пожешке котлине у Западној Славонији које је почело на данашњи дан прије 32 године. Припадници хрватске полиције и паравојних снага почели су 29. октобра 1991. године да спроводе државну наредбу о евакуацији Срба из 26 села испод планина Папука и Псуња са искључиво или претежно српским становништвом.

Линта истиче да је Наредбу је дан раније донио кризни штаб општине Славонска Пожега са лицемјерним образложењем да се тзв. евакуација спроводи с циљем заштите живота српског становништва иако је потпуно јасно да се радило о планском протјеривању српског народа са својих вјековних огњишта. Важно је нагласити да је то била  једина наредба ове врсте у Европи послије Другог свјетског рата.

Тзв. евакуацијом, коју је требало спровести у року од 48 сати, обухваћена су села: Облаковац, Вучјак Чечавски, Јеминовац, Шњегавић, Чечавац, Копривна, Расна, Пасиковци, Кујник, Орљавац, Црљенци, Слобоштина, Миливојевци, Подсреће, Вранић, Њежић, Пожешки Марковац, Клиса, Оздаковци, Пољанска, Кантровци, Горњи Врховци, Лучинци, Ољаси, поименице побројана у Наредби, којима су накнадно придружени Смољановци и Рушевац, у којима је, по попису становништва из 1991. године, живјело 2.120 лица. Од поменутих села само су Пољанска, Орљавац и Лучинци били мјешовитог националног састава, а у осталим су живјели искључиво Срби. Јасно је да тзв евакуацијом нису обухваћена хрватска села Ивандол, Дежевци, Перенци, Торањ и Бишкупци, која се додирују са српским и која су у Наредби означена као рејони прикупљања.

Посљедице злочиначке наредбе била је ликвидација 71 српског цивила од којих су 42 старија од 60 година, међу њима и 33 жене, протјеривање више од 2.000 Срба и потпуно уништење више од 1200 стамбених и привредних објеката. Највећи злочин се десио 10. децембра када су хрватске снаге на свиреп начин убиле 36 српских цивила у селама Вучјак Чечански и Шњегавић.  Након протјеривања српског народа хрватске снаге су започеле систематско  пљачкање, паљење и минирање српске имовине.

За наведени велики злочин нико није одговорао што је само једна у низу потрда да у Хрватској нема правде за српске жртве.  Иста судбина је задесила српски народ у другим дијеловима Западне Славоније. На подручју Западне Славоније током 1991. и 1992. године  је на идентичан начин уништено више од 180 српских села из којих су протјерани Срби.

У Београду 29. октобар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар