АКТУЕЛНО:

Линта: Власт у Федерацији БиХ има намјеру да отме више од хиљаду војних станова прогнаним Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да власт у Федерацији БиХ има намјеру да отме више од хиљаду војних станова прогнаним Србима. У питању су станови бивше ЈНА на којима постоји станарско право од прије ратних сукоба. Већина станова се налази у Сарајеву, а дио у Коњицу, Травнику, Бихаћу, Бугојну и другим мјестима.

Влада Федерације БиХ недавно је предложила скандалозне измјене и допуне два закона који стављају пред свршен чин прогнане Србе који у Федерацији БиХ имају станове са станарским правом. Предратним власницима војних станова биће понуђено да се по метру квадратном исплаћује 1.000 конвертибилних марака (КМ) али да се та цијена умањи за амортизацију од један одсто годишње, од када је власник добио стан. Тржишна вриједност тих станова у Сарајеву је пет-шест пута виша од понуђеног износа.

То конкретно значи да се породици која је добила стан  1989. године цијена по метру квадратном умањује за 35 % односно са 1.000 КМ на 650 КМ. У питању је смишљена дискриминација да се прогнаним Србима, чији станови вриједе од 3.000 до 4.000 КМ по метру квадратном исплати по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње. Уколико не прихвате понуђену цијену прогнани Срби ће остати без станарског права који су стекли прије ратних дешавања у БиХ.

Једино праведно  решење за питање војних станова у Федерацији БиХ, у случају да прогнани Срби не желе или не могу да остваре поврат ових станова, јесте исплата новчане надокнаде у висини тржишне вриједности станова

Линта позива међународне институције и организације у БиХ да пошаљу јасну поруку властима у Федерацији БиХ да одустану од неуставних и срамних законских приједлога  и да усвоје измјене и допуне закона који ће  прогнаним Србима односно предратним носиоцима станарског права, омогућити да добију правичну новчану надокнаду.

У Београду  21. јануар 2024. године

                                                                                                                                            Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар