Линта: Увијек ћемо се сјећати 305 српских жртава у Скеланима и околним селима у општини Сребреница

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да ћемо се увијек сјећати 305 убијених српских цивила и војника у Скеланима и околним селима у општини Сребреница од којих је  69 убијено на данашњи дан прије 31 годину.

У јутарњим часовима 16. јануара 1993. године почео је напад муслиманских снага под командом Насера Орића на  српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско. Муслимански војници су већи број српских цивила убили  из испред самог моста преко Дрине и на њему приликом покушаја Срба да сачувају голе животе одласком у Србију.

Од 69 настрадалих Срба,  двије трећине били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мештана. Од 30 заробљених Срба половина није преживјела мучења у сребреничким мучилиштима, а њих четворо се још воде као нестали. Муслиманске снаге из сребреничке енклаве су током Одбрамбено-отаџбинског рата систематски нападале српска села на подручју општина Сребреница, Братунац и шире убијајући и уништавајући све пред собом.

За бројне масовне злочине које су муслиманске снаге починиле над Србима у Подрињу, па и за ове у Скеланима, нико није одговарао, а нису били обухваћени ни оптужницом против Насера Орића у процесу који се окончао његовим ослобађањем у Суду БиХ. Такође, не постоји ни пресуда за брутално мучење и убиства заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима.

Србија треба да покрене снажну политичку и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о страдању српског народа на подручју Сребренице, Братунца и осталих општина средњег Подриња током Одбрамбено-отаџбинског рата. Нема трајног мира и помирења без истине о страдању српског народа, без поштовања српских жртава и кажњавања муслиманских злочинаца.

У Београду  16. јануар 2024. године

                                                                                                  Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар