Линта: У Хрватској је главни државни празник протјеривање Срба – лицемјерје ЕУ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг оцјењује као врхунско лицемјерје чињеницу да Европска унија дозвољава да је у Хрватској главни државни празник протјеривање једног народа. Суштински разлог је политика двоструких аршина западних центара моћи према којима су Срби и даље главни кривци за ратове деведесетих и злочиначка страна а Хрвати, Муслимани и Албанци тобоже жртве великосрпске агресије који су водили некакве одбрамбене ратове. Хрватска је једина чланица ЕУ која слави прогон и убијање једног народа и на то се срамно ћути у Бриселу и Берлину.

Линта истиче да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за истину о карактеру ратова деведесетих, за истину о страдању српског народа, да се забрани прослава злочиначке акције „Олуја“, да се процесуирају одговорни за масовне злочине над Србима, да се једнако поштују све жртве и да се ријеши питање несталих лица. Наведене активности треба предузети јер у Хрватској нема спремности на суочавање са својом тамном прошлошћу. То конкретно значи да ће се у Хрватској и даље славити прогон Срба, цементирати етничко чишћење, величати ратни злочиници и омаловажавати, прешућивати и умањивати српске жртве.

Линта наводи да Хрватска у контитунитету води политику застрашивања протјераних Срба путем потјерница и хапшења. Хрватско правосуђе има за циљ да покреће монтиране судске поступке и доноси лажне пресуде против српских бораца с циљем да се оправда лажни мит о Домовинском рату. Србија треба да оснује Канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине и пружи им стручну, правну и финансијску помоћ. Српски борци су се часно и поштено борили за свој народ и државу и сада држава треба да стане иза њих и да их заштити.

Линта тражи да Србија покрене дијалог са Хрватском о рјешавању отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба и других оштећених грађана. Темељ дијалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“. У питању је међудржавни споразум који има јачу правну снагу од домаћих закона. Наиме,у Хрватској се систематски отима српска имовина посебно станови, куће, пословни објекти и пољопривредно и шумско земљиште. Хрватска одбија да исплати заостале пензије, динарску и девизну штедњу и накнаду штете за уништену имовину у терористичким акцијама у низу хрватских градова и др.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар