Линта: Иницијатива Пенаве да ће укинути српске школе ширење мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да иницијатива Градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да ће укинути вртиће и школе на српском језику представља наставак бијесног ширења мржње и нетрпељивости према Србима. Иза ове иницијативе крије се намјера Пенаве и усташких снага да се код Срба изазове додатни страх и несигурност и пошаље још једна у низу порука да нису добродошли у Вуковару и Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Линта истиче да је образовање на српском језику и језицима других националних заједница у Хрватској гарантовано Уставним законом о правима националних мањина који је усвојен 2002. године двотрећинском већином и другим законима. Пенава и његови бројни истомишљеници желе, као у случају ћирилице, да суспендују међународне документе и домаће законе и да укину још једно право преосталих Срба у Вуковару.

Важно је нагласити да Пенава повремено у јавности износи бруталну лаж како Срби у Вуковару и Хрватској имају далеко већа права од Хрвата у Србији. Када је ријеч о образовању, у Србији такође постоје школе са наставом на хрватском језику и латиници, као и школе у којима се настава изводи двојезично или постоје додатни часови за његовање хрватског језика и културе  Дакле, Хрвати у Србији нису на било који начин закинути у правима на образовање на свом језику и писму.

Пенава годинама води проусташку кампању с циљем да подиже напетост, ствара нове подјеле и  шири мржњу према Србима. У претходном периоду Пенава је укинуо ћирилицу што је било супротно хрватским законима и међународним документима, покренуо лов на Србе због наводних ратних злочина и организовао и подстицао хрватске навијачке групе да вербално и физички нападају српске ученике и друге грађане српске националности.

Линта поново позива Европску унију да пошаље јасну поруку хрватској Влади да коначно почне поштовати властити Устав, домаће законе и преузете међународне обавезе и да гарантује преосталим Србима у Хрватској мир, безбедност и очување свог националног и културног идентитета.

У Београду  29. јун 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар