Линта: Усташки грб на дресовима хрватских фудбалера очекивана провокација

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као очекивану провокацију чињеницу да је  хрватска репрезентација на четири утакмице Европског првенства у фудбалу наступила у дресовима на којима је био усташки грб на којем је прво поље бијеле боје. У питању је један од многих доказа да је темељ Хрватске усташтво и да се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.  Саопштење Хрватског ногометног савеза како се тобоже десила ненамјерна грешка у цртању и штампању хрватске заставице са усташким грбом представља провидну лаж и врхунско лицемјерје. Потпуно је јасно да се радило у намјери да се усташки грб промовише на једном великом спортском такмичењу из разлога јер су предсједник Ногометног савеза Хрватске Давор Шукер, селектор Златко Далић, готово сви хрватски фудбалери и већина Хрвата сљедбеници усташке идеологије а усташке зликовце сматрају борцима за хрватску слободу.

Линта подсјећа да је Давор Шукер више пута доказао да је ватрени присталица усташког режима. Прво, као фудбалер Реал Мадрида, 1996. године фотографисао се на гробу поглавника Анте Павелића који је сахрањен у Мадриду; друго, крајем 2010. године у разговору за хрватски Т-портал  изјавио је да је поносан што је био на гробу Анте Павелића; треће, у мају 2014. године је рекао да ће Хрватска на Свјетском првенству у Бразилу играти за Јосипа Шимунића који је суспрендован због ширења националне и вјерске мржње послије утакмице Хрватска- Исланд у новембру 2013. године у Загребу када је заједно са навијачима узвикивао усташки поздрав „За дом спремни“; четврто, као предсједник Ногометног савеза Хрватске никада није осудио узвикивање усташког поздрава „За дом спремни“ и пјевање србомрзачких пјесама на фудбалским утакмицама у Хрватској.

Линта истиче да је за селектора Златка Далића и хрватске фудбалере једини идол главни промотер усташтва и србомрзац пјевач Марко Перковић Томпсон. Послије повратка са Свјетског првенства у Русији 2018. године  једино је Томпсон имао привилегију да прави друштво хрватским играчима током вишечасовне вожње отвореним аутобусом од загребачког аеродрома до Трга Бана Јелачића.  Фудбалери Хрватске са својим тренером пјевали су послије сваке утакмице, као и на дочеку, пјесме Марка Перковића Томпсона у којима се велича усташтво и усташка идеологија. У питању су пјесме, “Лијепа ли си” која је успомена на границе Хрватске из времена НДХ; “Бојна Чавоглаве” која почиње са усташким поздравом „За дом спремни“ и позива на обрачун са четницима и српском бандом, “Гени камени” у којој је изражава се жалост због пропасти НДХ 1945. године и бројне друге.

У Београду  30. јун 2021. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар