Линта посјетио породице погинулих бораца и РВИ у земунском насељу Камендин

Миодраг Линта посјетио је породице погинулих  бораца и ратне војне инвалиде у земунском насељу Камендин. Ријеч је о 50 породица које су усељене у станове које је донирала јапанска влада. Наведене породице се суочавају се бројим проблемима. Њих око 50 је изнијело многобројне проблеме, почевши од актуелног проблема откупа станова гдје како кажу откупом тих станова осјећају као да плаћају држави смрт својих ближњих.  Један од горућих проблема је питање безбедности јер им дио Рома упућује вербалне пријетње и примитивне увреде, пушта гласну музику, узима пошту из сандучета, носе палице у рукама и пријете физичким насиљем, баца блато на прозоре, пењу се по њиховим прозорима и др. Једној госпођи је стан био и обијен. А тврде и да су убијеђени да не би презали ни од физичког обрачуна.

Многе жене живе саме, и већ су у озбиљним годинама, кажу да од страха ноћу не спавају. Небројено пута су звали полицију, па им они кажу да зову Комуналну полицију. У  Комуналној полицији им кажу да нису задужени за Земун Поље. И тако у круг. Све зграде у близини су добиле контејнере осим њихове. Из ЈП Зеленило када дођу да покосе тримерима, не могу јер је све пуно смећа. Тако да станари морају сами да среде околиш. Очајни су, разочарани, уплашени и не знају колико ће такав маћехински однос државе и институција према њима моћи издржати.

Линта је навео да је у посљедњих oсам мјесеци упутио три званична писма премијерки Брнабић са циљем да прими делегацију Савеза Срба из региона како би јој предочили проблеме и да се питање интеграције протјераних Срба коначно ријеши на правичан, свеобухватан и трајан начин.Одговора из кабинета премијерке није било, затим је  као народни посланик припремио приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о избјеглицама  са жељом да доношењем тих измјена и допуна се Влада обавеже да питању интеграције приступи на озбиљан начин и да се Програм Владе допуни тим питањима. Нажалост, није било подршке .

Породице погинулих су највеће жртве ратова, изгубили су своје ближње, мужеве, дјецу, браћу, као и ратни војни инвалиди  те би требало те станове у које су се иселили да добију бесплатно у трајно власништво, рекао је Линта окупљеним грађанима.  Oн  је обећао и да ће послати допис министру унутрашњих послова Александру Вулину  са захтјевом да прими делегацију забринутих и огорчених  грађана из Камендина и како би се питање безбједности коначно ријешило.  Линта је истакао да ће инсистирати код министра Вулина да полиција чува јавни ред и мир и обезбеди сигурност свим грађанима.

У Београду, 1.јул 2021. године

                                                                                     Новинар Српског Кола

                                                                                     Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар