АКТУЕЛНО:

Линта: Изетбеговићеве изјаве о Дану Републике Српске – безобразна замјена теза

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa оцјењује да изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића да Београд шаље лошу поруку тиме што су његови представници били присутни на прослави Дана Републике Српске јесте безобразна замјена теза којом се додатно продубљује криза у БиХ и прикупљају политички поени у бошњачком бирачком тијелу. Српски посланици у Парламенту СР БиХ 9. јануара 1992. године нису кренули у подјелу БиХ већ су основали Републику Српску  пошто су били прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије.

Линта подсјећа да је оснивање Републике Српске био одговор на сецесионистичку политику муслиманкисх и хрватских политичара на челу са Алијом Изетбеговићем и Матом Бобаном. Бакир Изетбеговић се позива на скандалозну одлуку Уставног суда БиХ који је укинуо овај празник као тобоже дискриминаторски. Уставни суд  је укидањем закона који је усвојен од стране демократски изабране власти у Републици Српској,  прекршио Устав, закон и изборну вољу грађана.  Одлуке се најчешће доносе са пет од девет гласова тј. три странца и два Бошњака прегласају двојицу судија из реда  Хрвата и двојицу судија из реда Срба.

Бакир Изетбеговић често понавља лаж да Додик и СНСД воде сецесионистичку политику. Он се радује увођењу санкција Додику иако оне никада нису представљале рјешење већ само доводе до продубљивања сукоба и подизања тензија. Одлука о увођењу санкција је неразумна и штетна јер се Милорад Додик и руководство Републике Српске не боре за сецесцију, већ за поштовање изворног Дејтона и  Устава БиХ што подразумјева враћање надлежности.

Линта истиче да је Бакир Изетбеговић и СДА воде унитаристичку политику која пријети миру и стабилности јер констатно руше дејтонску БиХ као компромисно и једино могуће рјешење.  Бакир Изетбеговић и бошњачки шовинисти нису спремни да свој народ суоче са правом истином о грађанском рату у БиХ већ упорно заступају безочне и врхунске лажи о агресији Србије и Срба на БиХ,  геноциду у Сребреници и још седам општина у Крајини и Подрињу,  опсади Сарајева, Републици Српској као геноцидној творевини и др. Таквом неодговорном политиком бошњачки шовинисти праве проблем и свом народу и Србима јер оба народа живе на истом простору.

У Београду  10. јануар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар