Линта: Константно ширење мржње и подстицање на насиље према Србима у Вуковару

Предсједник Савеза Срба из реигона Миодраг Линта најоштрије осуђује константно ширење мржње и подстицање на насиље према Србима у Вуковару чији је спонзор градска власт на челу са Градоначелником Иваном Пенавом и замјеником Градоначелника Маријаном Павличеком. Вечерњи лист је јуче објавио писмо предсједнице Одбора за породицу, младе и спорт Хрватског сабора Каролине Видовић Кришто које је упутила министру унутрашњих послова Давору Божиновићу. У писму је,  Видовић Кришто, навела да су јој се обратили припадници навијачке групе Бед Блу Бојс из Вуковара због чињенице да су приведени у полицијску станицу Вуковар након сукоба са Србима. Писмо обилује лажима међу којим се посебно истиче да је једног од приведених навијача физички малтретирао полицајац српске националности и да је дотични полицајац припадник навијачке групе Делије. На крају писма Каролина Видовић Кришто позива на линч према Србима јер наводи да навијачка група Делије активно дјелује против интегритета и суверенитета хрватске државе или јавно позива на рушење хрватског уставног поретка.

Линта наводи да  аутор познате проусташке емисије „Бујица“ и бијесни србомрзац Велимир Бујанец у свом тексту износи још бруталније лажи: да је, како каже, група српских екстремиста односно навијача Црвене звезде напала хрватске навијаче; да је полицајац српске националности Предраг Грбић физички малтретирао и тукао најмање двојицу хрватских навијача у полицијској станици; да су приведене хрватске навијаче малтретирали читаву ноћ, као и да је један од  главних актера јучерашњег инцидента у Вуковару Невен Грбић кога Бујанец назива локалним „Делијом“ и који је брат полицијца Предрага Грбића.

Истина је, истиче Линта, да је један од приведених хрватских навијача и жестоки србомрзац Иван Кулић у полицијској станици ошамарио полицијаца Предрага Грбића само зато што је Србин; да Грбић није тукао приведене хрватске навијаче и да их нико није малтретирао читаву ноћ. Иначе, Кулић је од раније познат по физичким нападима на Србе. Такође, истина је да је Невен Грбић породичан човјек који није вођа „Делија“ и није имао сукоб да Бед Блу Бојсима. Сви у Вуковару добро знају да се ради о групи екстремиста и шовиниста којима политичку, логистичку и финансијску подршку дају Пенава и Павличек. Њихов задатак је да путем физичких напада и пријетњи код Срба у Вуковару стварају све већи осјећај страха и несигурности и да их подстакну на исељавање. У питању су, у великој мјери, дјеца хрватских ветерана који исказују своју мржњу према Србима као и њихови очеви.  Реално је очекивати да ће физички напади на Србе бити све учесталији како се буде приближао термин одржавања локалних избора.

У Београду  21. јануар 2021. године

                                                                                                                                              Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар