Линта: Кривичне пријаве за ратне злочине против Срба које је најавио Стипе Млинарић доказ непријатељства

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa оцјењује да најава посланика Домовинског покрета у Хрватском сабору Стипе Млинарића да ће сваког мјесеца предати двије до три кривичне пријаве за ратне злочине против Срба представља један од бројних доказа непријатељске политике Хрватске према Србији и  крајишким Србима. Није у питању нови лов на Србе већ је ријеч о контитуитету прогона крајишких бораца који траје од завршетка рата до данас с циљем застрашивања и оправдања лажног мита да су Срби тобоже били агресори и злочиници а Хрвати ослободиоци и жртве.

 

Апсолутно је неприхватљиво да власт у Загребу наставља  да несметано из године и годину хапси и процесуира крајишке Србе на основу лажних доказа и лажних изјава свједока. Потпуно је јасно да ће Хрватска наставити да прогони крајишке Србе који су учестовали о одбрани свог народа и наредних деценија.

 

Линта поново тражи да Србија отворено и недвосмислено  стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да и даље траје лов на крајишке Србе као да се ради о најобичнијим криминалцима и дилерима дроге. На основу међународних потјерница Бироа Интерпола у Загребу досад је широм свијета ухапшено више 180 Срба а процесуирано је од 1991. Године до данас више од 3700 Срба.

 

Линта истиче да су се припадници оружаних снага СФРЈ и војске и полиције Републике Српске Крајине часно и храбро борили да одбране и заштите свој народ од проусташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе. Србија има уставну, законску и националну обавезу да заштити српске борце од прогона етнички мотивисаног хрватског правосуђа и пружи им стручну, правну и финансијску помоћ.

У Београду  15. фебруар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар