АКТУЕЛНО:

Линта: Милановић тражи од Србије да испуни услове које Хрватска није испунила

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да су изјаве хрватског предсједника Милановића да Србија треба да испуни услове за улазак у Европску унију и да одлучи да ли је за Европску унију или Москву један у низу доказа антисрпске политике званичног Загреба. Било је очекивано да ће хрватски званичници имати непријатељски став према приједлогу мађарског премијера Виктора Орбана да Србија буде примљена у ЕУ. Врхунско је лицемјерје да Милановић тражи од Србије да испуни услове које Хрватска није испунила приликом пријема у чланство Европске уније. Поред тога, Милановић и хрватски политичари   неће одлучивати о спољнополитичкој оријентацији Србије.

Линта наглашава да Хрватска дуги низ година не поштује начело владавине закона јер констатно крши властити Устав, Уставни закон о правима националних мањина из 2020. године, друге законе, као и међународне споразуме и конвенције којима се гарантују национална и људска права српске заједнице и више од пола милиона протјераних Срба. Срби не могу да поврате одузета имовинска, стечена и бројна друга отета права, не могу да се запосле у јавном сектору, крши се право на службену употребу српског језика и ћирилице.

Линта истиче да Хрватска није учинила готово ништа на процесуирању бројних ратних злочина над Србима.  Хрватско правосуђе није независно и непристрасно већ има за циљ да оправда апсудрну лаж да су Срби били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци. Због тога се у Хрватској многи ратни злочинци славе као хероји умјесто да су осуђени на дугогодишње казне затвора због масовних мучења и ликвидација српских цивила и ратних заробљеника. С друге стране, хрватски судови у великој већини случајева доносе пресуде против Срба на основу лажних исказа свједока сарадника.

Хрватска не чини готово ништа на рјешавању питања несталих лица јер је већина несталих српске националности. Поред тога, у Хрватској постоје десетине познатих гробних мјеста у Хрватској у којима се налазе посмртни остали Срба које власт одбија да ексхумира.  У Заводу за судску медицину у Загребу налази се више од 900 посмртних остатака од који су већина Срби али нема политчке воље да се ти посмртни остаци  идентификују и предају породицама. Такође, хрватска власт не третира једнако цивилне жртве рата већ су српске цивилне жртве рата занемарене и дискриминисане.

У Београду, 6.јул 2021. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар