Линта о питању несталих на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије

Дана 7. јула одржана је седма сједница Одбора за дијаспору и Србе у реигону Скупштине Србије. Главна тачка дневног реда било је представљање активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије на рјешавању проблематике питања несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ. Извјештај је поднио Предсједник Комисије вељко Одаловић.

На сједници су још говорили предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске Милорад Којић, предсједницаУдружења несталих и погинулих лица „Суза“ Драгана Ђукић и предсједник Удружења Веритас Саво Штрбац.

Линта је на сједници Одбора, између осталог, рекао да Влада Србије треба да јаче подржи рад Комисије за нестала лица и да питање несталих дефинише као један од својих приоритета. Важан разлог јесте чиеница да Загреб и Сарајево питање несталих користе како једну од полуга у борби против Србије, Републике Српске и српског народа. За хрватске и бошњачке политичаре питање несталих није хуманитарно и цивилизацијско већ прије свега политичко питање.

Према Линти  Србија треба стално да износи чињенице да се на хрватском списку 1864 нестала лица налази већина Срба, да у Хрватској постоји 36 познатих гробних мјеста које власт одбија да ексхумира, да у мртвачницама у Загребу, Осијеку и Ријеци има близу 900 посмртних остатака које Хрватска неће да идентификује јер око 500 посмртних остатака су посмртни остаци лица српске националности. У Босни и Херцвеговини Институт за нестала лица са сједиштем у Сарајеву манипулише са ексхумацијама и идентификација јер је у функцији бошњачке политике и настојања да се оправда безочна и апсурдна лаж о геноциду у Сребреници.

Линта је истакао да Србија треба да покрене снажну борбу у међународној заједници да истину и карактеру ратова на простору бивше Југославије и о страдалим Србима. Није могућна потпуна нормализација односа међу државама насталим на простору бивше Југослације, а камоли успостава повјерења и помирење, без истих стандарда у односу према ратним злочинима и жртвама без обзира на националну и вјерску припадност.

У Београду, 7. јул 2021. године

                                                                                                 Информативна служва

                                                                                                 Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар