Линта: Сачувати сјећање на више од 2.300 убијених Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац код Бањалуке

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да морамо вјечно сачувати сјећање на убијене Србе у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац код Бањалуке прије 82 године. Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете. О монструозности злочина свједочи чињеница да су покољ над Србима чиниле комшије и свештеници из самостана на Петрићевцу. Те године град Бањалука имао је приближно 38.000 становника што најбоље говори о размјерама злочина.

Линта поново предлаже да Србија у Београду оснује Меморијални центар геноцида над Србима у  НДХ по узору на Меморијални центар „Јад Вашем“ у Јерусалиму који је основао Израел 1953. године.  Меморијани центар би био мјесто које чува сјећање на српске жртве геноцида НДХ током читаве године.

Циљ Меморијалног центра био би да документује историју српског народа за вријеме трајања НДХ односно да настави попис српских жртава, да допринесе чувању сјећања и свједочанства сваке српске жртве и да преноси насљеђе Геноцида новим генерацијама путем архива, библиотеке, школе, музеја, дјечјег меморијала и низа споменика, да истражује и прикупља документацију о усташким злочинима геноцида.

Меморијални центар би организовао округле столове, међународне конференције, јавне трибине, предавања, као бројне и разноврсне образовне програме и израђивао едукативне материјале за грађане и образовне и друге установе у Србији  и свијету.

У Београду  04. фебруар 2024. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар