Линта: Хрватска отписала дугове и осуђеним хрватским ратним злочинцима и породицама убијених Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је Влада Хрватске крајем године усвојила одлуку да отпише потраживања и врати парничне трошкове за одбијене тужбене захтјеве породица убијених Срба за накнаду штете, као и на основу правоснажних пресуда против припадника хрватских оружаних снага који су имали обавезу да врате новчани износ који је држава исплатила породицама убијених или оштећених Срба.

Хрватска Влада је наведену одлуку донијела прије свега због правоснажно осуђених припадника хрватских оружаних снага за ратне злочине које су починили против Срба. Према евиденцији удружења  Веритас хрватски судови су до сада правоснажно осудили свега око 70 својих војника и полицајаца за масовне ратне злочине над Србима.

У највећем броју случајева у питању су срамно мале казне што представља дубоку увреду и понижење за српске жртве и чланове њихових породица. У свим тим случајевима Хрватска је исплатила или ће исплатити накнаду штете породицама убијених Срба или српским логорашима који су преживјели мучења а затим је од осуђених припадника хрватских војних и полицијских снага тражила новчану накнаду.

Овом одлуком коначно се исправља велика неправда и према породицама убијених Срба и српским логорашима који су судским путем од Хрватске тражили накнаду штете због убиства блиске особе током рата или су доживјели брутална мучења. У великој већини случајева захтјеви  у којима су чланови породица тражили накнаду штете за убиство блиске особе су одбијени од стране етнички мотивисаног хрватског правосуђа. Због тога су морали да плате велике парничне трошкове и тако су поново постали жртве.

У Београду, 3. фебруар 2024. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар