Линта: Уништавање споменика на православном гробљу у селу Пламенице код Кључа – затирање трагова постојања Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да рушење шест надгробних споменика на православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ предстаља контитуитет затирања трагова постојања Срба у Федерацији БиХ.  Гробље је било потпуно порушено у рату. Његова обнова је почела 2021. године, али је већ крајем те године оскрнављено.

У селу Пламенице данас више нема Срба а њихове куће и други објекти су уништени пред крај рата. На подручју цијеле општине Кључ која се налази у Федерацији БиХ  живи свега око 60 Срба повратника. Наведени вандалски чин ће додатно уплашити малобројне српске повратнике.  Бројне чињенице показују да се православна гробља на подручју Федерације БиХ скрнаве и оштећују од заврштека рата.

Линта позива Министарство за људска права и избјеглице БиХ да најоштрије осуди овај шовинистички чин и да тражи да надлежни органи у што краћем временском року пронађу и адекватно казне организаторе и починиоце. Такође, наведено Министарство  треба захтјевати да општина Кључ обезбеди потребна средства за санацију односно обнову порушених надгорбних споменика.

У Београду 6. фебруар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар