АКТУЕЛНО:

Линта разговарао са представницима амбасада Уједињеног Краљевства у Србији и у Хрватској

Народни посланик Миодраг Линта разговарао је данас у Народној скупштини са политичким саветником амбасаде Уједињеног Краљевства у Србији Вилијамом Хопкинсоном и другим секретаром амбасаде Уједињеног Краљевства у Хрватској Андреасом Кепстаком, о положају Срба у Хрватској и остваривању права прогнаних Срба из Хрватске.


Линта је истакао да се Срби у Хрватској, упркос томе што је чланица Европске уније од 2013. године, суочавају са дискриминацијом у заштити људских права и у области правосуђа. Такође, више од 500.000 прогнаних Срба из Хрватске суочавају се са опструкцијом у остваривању својих имовинских, стечених и других права, нагласио је он.
Миодраг Линта је истакао да се, као народни посланик, залаже да Србија и Хрватска покрену суштински дијалог и да се траже правична и праведна решења за бројне проблеме, у циљу истинске нормализације односа. Нагласио је да је Србија отворена за дијалог и да је неопходно да се успоставе исти стандарди у поштовању људских права, процесуирању ратних злочина и једнаком односу према свим жртвама, јер само на овај начин регион може да напредује. Управо ту је највећа улога међународне заједнице, да пошаље недвосмислену поруку да исти стандарди треба да важе за све народе, истакао је Линта.
У том смислу, битно је да Хрватска примењује Уставни закон о правима националних мањина, као и Бечки споразум о сукцесији, који је закључен 2001. године, а ступио на снагу 2004. године. Посебно је значајан Анекс 7, под називом „Приватна својина и стечена права“ јер се у њему јасно каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.
Извор: Парламент
Нема коментара

Напишите коментар