Линта: Бесрамна је лаж да су Срби починили злочин на сарајевској пијаци Маркале

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као бесрамну лаж да су припадници Војске Републике Српске, на данашњи дан прије 29 година, починили масакр на сарајевској пијаци Маркале.  Апсолутно није утврђено да је 5. фебруара 1994. године испаљена минобацачка граната са српских положаја која је пала на пијацу. Том приликом убијено је 68 грађана Сарајева, док их је 142 рањено.

Припадници Војске Републике Српске су, такође, лажно оптужени да су починили  и други масакр на пијаци Маркале који се десио годину и по дана касније тј. августа 1995. године, када је убијено 37 а повређено 90 цивила.  Неколико независних тимова истражиоца, укључујући експерте Уједињених нација, је утврдило да не постоје конкретни докази да су минобацачки пројектили у оба масакра испаљени са српских положаја.

Линта истиче да се у оба случаја десио злочин над цивилима који је почилила муслиманска страна а с циљем да послуже као повод да НАТО масовно бомбардује Републику Српску. Западна и муслиманска пропаганда су злочин над цивилима на пијаци Маркале користили као средство да се  Срби додатно прикажу као злочинци а Муслимани као жртве. Линта вјерује да ће доћи вријеме када ће бити утврђена права истина ко су одговорна лица за почињене злочине на Маркалама.

У Београду, 5. фебруар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар