АКТУЕЛНО:

Линта: За масовни злочин над Србима у општини Мркоњић Град нико није одговарао

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче, поводом Дана општине Мркоњић Град, да за масовни злочин над српским цивилима и војницима у овој општини нико није одговарао. У јесен 1995. године Хрватска војска, ХВО-а и муслиманске јединице извршили су агресију на Мркоњић Град са јасним циљем да се српски народ протјера са својих вјековних огњишта. Током петомјесечне окупације хрватске снаге су починиле стравичне злочине над Србима и систематски опљачкали и уништили српску имовину. Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, на православном гробљу је пронађена највећа гробница са тијелима 181 звјерски убијеног Србина. Међу њима је био 81 цивил и 100 припадника Војске и полиције Републике Српске, а у мањим гробницама пронађено је још 176 тијела.

Линта наводи да за српске жртве нема правде јер  правосуђа БиХ и Хрватске нису независна и професионална већ су у функцији бошњачке и хрватске политике. Због тога постоји велико незадовољство српског народа и породица погинулих и несталих јер није реално очекивати да ће налогодавци и извршиоци монструозног злочина на подручју општине Мркоњић Град, али и на подручју низа других општина, бити процесуирани и адекватно кажњени. Тужилаштва и судови  БиХ и Хрватске дискриминишу српске жртве ратних злочина да би се оправдао лажни мит да су Срби агресори и злочиначка страна а Бошњаци и Хрвати жртве и ослободиоци.

Линта поново позива српско Тужилаштво за ратне злочине да отвори истрагу и подигне оптужнице за масовне и организоване злочине над Србима на подручју општине Мркоњић Град. Процесуирање одговорних за ратне злочине без обзира на националну припадност и једнако поштовање свих жртава су међу најважнијих предусловима истинске нормализације односа у региону. Поред тога, Србија треба да оснује Меморијални центар српских жртава деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије с циљем да се на систематски начин његује сјећање на страдале Србе и започне активна борба за истину о страдању нашег народа.

У Београду, 4. фебруар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар