Линта: Српско тужилаштво да процесуира одговорне за злочине против Срба у акцији Масленица

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је Хрватска на данашњи дан прије 26 година у војно-полицијксој акцији „Маселница“извршила агресију на Равне котаре. За агресију на српску територију био је највише крив УНПРОФОР који је требао да буде гарант мира и коме су крајишки Срби вјеровали да ће их заштитити од проусташког режима Фрање Туђмана.

Акција Масленица, као и друге хрватске војно-полицијске акције, била је злочиначка акција јер је главни циљ био протјеривање српског народа са својих вјековних подручја и остварење пројекта етнички чисте Велике Хрватске.  Да би остварио наведени циљ хрватске паравојне, војне и полицијке снаге су извршиле стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима и систематски уништавале, пљачкале и отимале српску имовину. Хрватски званичници ће и ове године понављати безожну лаж о српској агресији.

Линта позива српско тужилаштво за ратне злочине да коначно процесуира одговорне за злочине против Срба који су се десили у акцији Масленица, међу којима је и онај на Малом Алану када су на звјерски начин убијена 22 припадника војске РСК. Он подсјећа да је Тужилаштво за ратне злочине предмет са бројним доказима о поменутом злочину на Малом Алану предало је хрватском тужилаштву још 2013. године. Прошло је 6 година и хрватско тужилаштво није предузело кривично гоњење  наредбодаваца и починиоца злочина на Малом Алану. Ово је један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да за бројне злочине против Срба у акцији Масленица  нико неће бити оптужен а камоли осуђен.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар