Линта: У Хрватској се све масовније негира геноцид у Јасеновцу и геноцидни карактер НДХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оцјењује да недавна промоција књиге „Разоткривена јасеновачка  лаж“ аутора Јосипа Печарића и др. Стјепана Разума у Загребу представља један у низу доказа да се у Хрватској све масовније негира геноцид у Јасеновцу и геноцидни карактер НДХ. Књигу је објавило Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац које је од свог оснивања познато по негирању Јасеновца као логора смрти. Важну улогу у рехабилитацији усташтва и НДХ има Влада Хрватске.

Министарство хрватских бранитеља годинама финансијски подржава више радикално ревизионистичких удружења, међу којима су Удружење Хрватски домобран и поменуто Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац. Удружење Хрватски Домобран издаје истоимени лист у којему слави усташки покрет и НДХ и јасно заступа став да није било усташког покрета не би било ни НДХ а да није било НДХ не би било ни данашње Хрватске. Министарство хрватских бранитеља је Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац дало 7.000 евра и на тај начин јасно послало поруку да је темељ Туђманове Хрватске усташтво и геноцидна НДХ а не ЗАВНОХ и антифашизам.

Линта позива Европску унију, ОСЦЕ и Савјет Европе да коначно затраже од Владе Хрватске да забрани сва удружења и књиге које негирају геноцидни карактер НДХ,  почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима и искривљују историјске чињенице с циљем да се прекроји и фалсификује историја Другог свјетског рата у Хрватској.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар