Линта посјетио избјегличке породице у земунском насељу Камендин

Избјегличке породице из земунског насеља Камендин од броја 2 до броја 12 позвали су 1. јула предсједника Савеза Срба из региона и народног посланика Миодрага Линту како би им помогао у рјешавању проблема које имају везано за зграду и станове у којима живе. У наведеној згради живи више од 270 избјегличких породица.

Оно што се на самом почетку састанка могло примјетити јесте велико незадовољство присутних. Као највећи,  су навели проблем са гријањем. Многи станари се жале да је у њиховим становима хладно, и поред тога што плаћају гријање морају да сносе трошкове и за догријавање.

Када су потписивали уговоре речено им је да ће закупнину плаћати 6 мјесеци, а након тога ће ући у процес откупа, ко жели. Међутим, прошло је 1,5 годину након истека шестомјесечног закупа. Питају се гдје иде тај новац који су они плаћали послије тих 6 мјесеци.  То је кршење Закона јер јасно у Закону о избјеглицама стоји да сви станари зграда плаћају закуп 6 мјесеци, а од 7. мјесеца ко жели иде у откуп.

Главну одговорност сноси Комесаријат за избјеглице и миграције који је имао пуних 6 мјесеци да се информише ко жели у откуп и да припреми купопродајне уговоре. Линта сматра да би било правично да се људима умањи цијена за откуп за период који су плаћали закуп послије тих 6 мјесеци.

Такође, имају велики проблем са дијелом Рома који живе у зградама преко пута њихових јер крше јавни ред и мир и угрожавају њихову сигурност. Жалили су се полицији, али то није како кажу имало ефекта. У становима је лоша изолација, па се већ појављује буђ, у неким становима се подигао паркет јер је лошег квалитета. Нису постављени олуци на спољњем зиду зграде за одвод кише, није играђено игралиште за дјецу и др.

На наплату им стиже порез на имовину за двије године откако су се уселили иако нису били власници станова. У Пореској управи су им рекли да су били у обавези чим су преузели кључеве да плаћају порез. Многи нису знали ту информацију и сада морају да плате заостали порез.

Линта је нагласио да он настоји да се избори да Држава далеко озбиљније приступи рјешавању бројних проблема протјераних Срба, па је тако упутио три писма премијерки Ани Брнабић и четири пута је предлагао измјене и допуне Закона о избјеглицама у Скупштини Србије. Нажалост, још увијек није дошло до састанка код премијерке и још увијек  нису прихваћени његови приједлози о измјенама и допунама Закона о избјеглицама.

Линта је присутнима рекао да му је један од главних циљева да Држава коначно на правичан и трајан начин ријеши стамбено питање протјераних Срба и све пратеће проблеме у процесу интеграције. Он је обећао да ће упутити дописе надлежним институцијама у Граду и држави и тражиће састанке са челним људима тих институција у вези наведених проблема.

                                                                                                        Новинар Српског Кола

                                                                                                               Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар