Линта: Министарство правде да захтјева да Хрватска пусти на слободу ухапшеног Јована Цветића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује хапшење бившег припадника оружаних снага СФРЈ Јована Цветића (1963)  на основу потјернице коју је Хрватска расписала због наводних ратних злочина почињених 1991. године. Јован Цветић је ухапшен од стране грчке полиције након што је прешао границу из Сјеверне Македоније на путу га љетовалишту у сјеверној Грчкој гдје је кренуо са супругом и кћерком. Хрватска је оптужила Јована Цветића и још низ српских бораца да су починили наводни ратни злочин против цивилног становништва између августа и децембра 1991. године у мјестима Воћин и Хум на подручју Западне Славоније. Важно је нагласити да је Јован Цветић са супругом и кћерком путовао на одмор у Грчку 2018. и 2019. године, као и ранијих година, без икаквих проблема јер је био убјеђен у своју невиност. Joван Цветић је родом из села Доњи Мељани код Слатине а након протјеривања живи у Инђији.

Линта позива Министраство правде да упути протест хрватском министарству правосуђа због хапшења Јована Цветића и тражи његово пуштање на слободу. Србија треба да захтјева од Хрватске да престане са понижавањем и прогоном бивших припадника оружаних снага СФРЈ и Војске и полиције Републике Српске Крајине који су се часно и храбро борили за свој народ и државу. Апсолутно је неприхватљиво да се српски борци хапсе на основу лажних доказа и лажних исказа свједока сарадника да су наводно починили ратни злочин и да се против њих организују монтирани судски поступци. Циљ Хрватске јесте да путем хапшења и монтираних судских поступака одвраћа крајишке Србе од борбе за своја отета имовинска и друга права и да доношењем лажних пресуда оправда безочну лаж и измишљотину да су ЈНА и крајишки Срби били агресори и злочиначка страна а Хрвати жртве и ослободиоци.

Линта тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије покрене кривични поступак за масовни и плански злочин који су припадници хрватских паравојних и полицијских снага починили 13. децембра 1991. године у мјесту Воћин када су убили 27 српских цивила а наредних дана још 13 српских цивила. Према подацима Српског народног вијећа на подручја Воћина и околних села (Секулинци, Горњи Мељани, Ђуричићи, Бокане, Хум, Красковић, Ријенци, Ћералије и Мацуте), у периоду од 1991. до 1992. године, убијено је 67 цивила српске националности. Ријеч је углавном о старим и болесним лицима који су остали у својим кућама након уласка хрватских паравојних снага у то подручје. Према изјавама преживјелих у Воћину су били формирани и логори за Србе. Многа лица се и данас воде као нестала а у Хрватској нема политичке воље да се ексхумирају посмртни остаци убијених Срба. За ове стравичне масакре над српским цивилима  нико није процесуиран од стране хрватског правосуђа.

У Београду  28. јун 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар