Линта: Скандалозно скидање заставе Србије у Пожеги уз одобравање локалних Хрвата

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује скандалозно скидање заставе Србије са јарбола у хрватском граду Пожега која се налазила међу заставама других земаља поводом одржавања међународног фестивала једноминутног филма. Линта тражи да надлежни органи Хрватске предузму све законске мјере с циљем да се, у што краћем року,  идентификује и казни починилац овог антицивилизцијског чина. Ријеч је о још једном притиску и провокацији на рачун  малобројних Срба који живе у Пожешко-славонској жупанији и шире у Хрватској. Такви и слични чинови инспирисани су антисрпском реториком хрватских политичара, ветерана, интелектуалаца и медија.

Линта наводи да је посебно увредљиво оправдање наведеног вандалског чина од стране локалног портала пожешки.хр који је објавио видео скидања заставе Србије уз коментар да је то учинио младић који је у грађанском рату изгубио блиског члана породице. Да ли то значи да многи Срби, чији су један или више чланова породице страдали у рату, треба да скидају заставе Хрватске када, приликом разних догађаја, буду истакнуте у Србији? Наравно да не значи. Породице страдалих српских бораца и цивила трпељиво и достојанствено носе свој тешки терет и несрећу. Такође, поставља се питање да ли су то европске вриједности која промовише Хрватска као чланица Европске уније!!!

Линта истиче да се наведеном порталу пожешки.хр, такође, наводи да је код локалних Хрвата застава Србије изазвала снажан револт будући да је Пожега и Пожештина изгубила бројне синове и очеве у агресији 1991. године. То јасно показује да се хрватско друштво није суочило са својом ратном и злочиначком прошлошћу и да се констатно шири мржња према Србији и српском народу. Темељ антисрпске мржње и нетрпељивости јесте лажни мит о Домовинском рату по коме су Србија и Срби агресори а Хрватска је жртва агресије и водила ослободилачки и одбрамбени рат. Права истина јесте да је главни кривац за рат проусташки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.

У Београду, 30. јун 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар