АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да казни одговорне за злочине над Србима у Бирчу и Средњем Подрињу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да подигне оптужнице против одговорних лица за масовне злочине над Србима у Бирчу и Средњем Подрињу. Након 30 година од страдања Срба у Бирчу и Средњем Подрињу нема казне за починиоце ових страшних злочина. Породице српских жртава са правом очекују да сви који су чинили злочине буду изведени пред лице правде и санкционисани али то није реално очекивати од етнички мотивисаног правосуђа БиХ. Тужилаштво и Суд БиХ  процесуирају чак и оне Србе који нису учествовали у неким догађајима, на основу лажних свједока, док злочини над Србима нису третирани и поред бројних свједока и доказа. Апсолутно је неприхватљиво и антицивилизацијски да се српске жртве дискриминишу, прешућују  и исмијавају а муслиманским жртвама се одају почасти. Посебно вређа што се на помену српским жртвама у Братунцу није појавио скоро нико из међународне заједнице а на помену  муслиманским жртвама у Поточарима појавиће се сви.

Србија и Српска треба да заједно воде борбу у међународној заједници за истину о страдању српског народа и за истину о карактеру рата на простору БиХ како се ови злочини не би поновили, али да се не забораве српске жртве. Бројне чињенице јасно потврђују да је у БиХ вођен грађански рат у ком су страдали припадници свих народа. Српски народ у Подрињу у највећој мјери страдао је на велике српске празнике – Божић, Петровдан, Никољадан, Вивидивдан, Ђурђевдан, Српску нову годину. На подручју Сребренице, Скелана, Милића, Братунца, Власенице, Зворника и Осмака у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало близу 3.500 Срба, а више од 5.500 је остало без покретне и непокретне имовине.

Линта подсјећа да прошло 30 година од свирепог убијства 69 Срба у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким селима Биљача и Загони на Петровдан 1992. године а а нико од муслманских злочинаца на челу са Насером Орићем још увијек није кажњен. Тога дана заробљена су 22 Србина који су након мучења убијени а 10-оро њих се и даље званично воде као нестали. Због тога је важно да се стално и на сваком мјесту говори истина  да су и Срби жртве а не само Бошњаци. Не смијемо никад пристати  да ћутимо о страдању српског народа да би се додворавали Бошњацима и представницима међународне заједнице.

У Београду  03. јул 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                 Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар