Линта: Министарство спољних послова да упути протесну ноту Хрватској због казне затвора крајишком пјевачу Р.Л.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Министарство спољних послова упути протесну ноту Хрватској због хапшења крајишког Србина и истакнутог естрадног умјетника Р. Л. (1960) које се десило на граничном прелазу Бајаково-Батровци.

Р.Л. се у недјељу 20. августа враћао аутомобилом из родног Книна у Београд. Ухапсила га је хрватска полиција приликом рутинске контроле на граничном прелазу. Хрватска полиција га је  одвела у затвор у Книну а затим је спроведен у затвор у Шибенику.

Општински суд у Шибенику је 21. августа у вечерњим часовима осудио Р.Л  на 15 дана затвора са срамним образложењем да је током 1995. године изводио пјесме које су величале Републику Српску Крајину и на тај начин, тобоже, повредио углед Хрватске.

Поред тога, хрватска полиција је неколико дана раније тј. 18. августа ухапсила још једног крајишког Србина и естрадног умјетника Д.О. (1978) из Обровца због тога јер је на свом профилу на друштевној мрежи фејсбук објављивао фотографије и пјесме које тобоже вријеђају национална осјећаја Хрвата. Општински суд у Шибенику је 19. августа донио Рјешење којим је Д.О. одређена новчана казна од 1.000 евра.

Линта истиче да је општински суд у Шибенику донио двије скандалозне и етнички мотивисане пресуде чији је циљ да се застраше крајишки Срби да не одлазе у свој завичај и да се спречи свечано обиљежавање сеоских слава на крајишком простору и масовно учешће српског народа у тим прославама.

Линта тражи да Србија пошаље јасну поруку Хрватској да је апослутно неприхватљиво да се хапсе крајишки Срби због пјевања националних и патриотских пјесама и да хрватски судови доносе затворске или новчане казне јер је тобоже прекршен Закон о прекршајима против јавног реда и мира. У питању је најгрубље кршење људских права крајишких Срба односно права на слободно изражавање свог националног, културног и вјерског идентитета.

У Беоргаду, 22. август 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар