Захтјев Линте министру Дачићу: Србија да тражи од Хрватске да се крајишки пјевач Рајко Лалић пусти на слободу из затвора у Шибенику

Поштовани господине Дачић,

Тражим од Вас да Министарство спољних послова хитно затражи од Хрватске да се крајишком Србину и познатом естрадном умјетнику Рајку Лалићу (1960) укине мјера задржавања у истражном затвору у Шибенику и да се одмах пусти на слободу.

Општински суд у Шибенику је донио срамнo рјешење којим је Рајку Лалићу одређено задржавањe у истражном затвору у времену од 21. августа до 4. септембра до коначне одлуке суда са срамним образложењем да је изводио пјесме које су величале Републику Српску Крајину и на тај начин, тобоже, повредио углед Хрватске.  Хрватска полиција ухапсила је Рајка Лалића на граничном прелазу Бајаково-Батровци у недјељу 20. августа приликом његовог повратка из родног Книна у Београд.

Такође, тражим од Вас да наш конзул који ради у Амбасади Србије у Загребу хитно посјети Рајка Лалића у затвору у Шибенику јер се ради о држављанину Србије и да види какви су услови, да ли се жали на поступање према њему и да му помогне у сваком погледу.

Општински суд у Шибенику је донио антиевропску и етнички мотивисану одлуку чији је циљ да се застраше крајишки Срби да одустану од одласка у свој завичај и да се спречи свечано обиљежавање сеоских слава на крајишком простору и масовно учешће српског народа у тим прославама.

Апослутно је неприхватљиво да се крајишки Срби оптужују, хапсе и пресуђују због пјевања националних,  патриотских и завичајних пјесама. У питању је један од бројних доказа да Хрватска брутално и систематски крши људска права крајишких Срба а у овом случају њихово право на слободно изражавање свог националног, културног и вјерског идентитета.

С поштовањем,

У Београду, 24. август 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона и
народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар