Линта: Наша дужност је да се сјећамо 22 српска цивила из цапрашких села који су убијени прије 32 године

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша дужност да се сјећамо 22 српска цивила из цапрашких села на Банији који су подмукло убијени прије 32 године. Хрватске паравојне и полицијске снаге су 22. августа 1991. године пролазећи кроз села Чакале, Брђани, Трњани, Старо Село, Блинска Греда, Бестрма, Блински Кут, Кињачка и Брђанска Коса убијали кога год су видјели или им је изашао у сусрет. Просјек година убијених цивила је износио 48 година, а најмлађа је била двадесеттрогодишња Жељка Боиновић. Послије овога догађаја Срби из наведених српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих кућа, а убрзо су основали општину коју су назвали Цапраг.

Линта истиче да за наведени злочин нико није кривично одговарао. У питању је један у низу доказа да хрватско правосуђе није независно већ је у фунцкији хрватске ратне политике. Због тога Тужилаштво за ратне злочине у Београду има обавезу да покрене истрагу и подигне оптужницу за један од највећих ратних злочина против српских цивила током рата на подручју данашње Хрватске.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је 2006. године одбацило кривичну пријаву коју су породице убијених поднијеле против четворице припадника Зенги за ратни злочин против цивилног становништва. У скандалозном образложењу је наведено да су „њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба“.

Поред тога, хрватски су судови су не само одбили тужбе за накнаду штете породицама убијених српских цивила, већ су породице биле у обавези да надокнаде трошкове партничког поступка у износу од више хиљада евра. У питању је најдубље вријеђање српских жртава и њихових породица и потврда да се Хрватска није суочила са својом мрачном прошлошћу.

Линта тражи да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије чији би циљ био правна, политичка борба за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа. У оквиру Меморијалног центра требало би, између осталог, подићи монументални споменик српским жртвама страдалим у ратовима на простору бивше Југославиjе од 1991 до 2000. године.

У Београду, 21. август 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар