Линта на обиљежавању Дана општине Сребреница

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствовао је данас обиљежавању Дана општине Сребреница, које је започело Сједницом општине Сребреница у Културном центру у том граду.  Линта је упутио честитке грађанима Сребренице за Дан општине и пожелио да живе у миру и слози, као и да се међусобно поштују и уважавају.  Српски народ на подручју општине Сребреница и регије Бирач је доживио велика страдања у 20 вијеку, посебно незапамћени геноцид у НДХ и бруталне злочине и етничка чишћења деведесетих година прошлог вијека. Апсолутно је неприхватљиво да се Србија и српски народ лажно оптужују од стране бошњачких политичара, интелектуалаца и црквених достојанственика да су тобоже извршили агресију на БиХ, да је Република Српска настала на злочину и геноциду и да је у Сребреници извршен геноцид. Циљ ових лажних и бесмислених оптужби јесте да се укине Република Српска и да се Србија обавеже да плаћа тобоже ратну одштету. Због тога је важно да се покрене снажна дипломатска, правна и политичка иницијатива да се међународна заједница упозна са истином о карактеру рата и да се оповргне лажни мит о геноциду у Сребреници.

Линта је истакао да Србија снажно поштује Дејтонски споразум и инсистира да његовој досљедној примјени. Потпуно је неприхатљиво настојање званичног Сарајева да покушава да се надлежности са ентитета преносе на ново БиХ с циљем стварања унитарне и централизоване државе. Србија воли и снажно помаже Републику Српску кроз низ пројеката који се реализују у свим локалним самоуправама захваљујући предсједнику Александру Вучићу. Такође, захваљујући  Влади Републике Србије донирана су средства која је општина Сребреница уложила у куповину и изградњу производних хала која ће обезбедити нова радна места. Важно је нагласити да су током претходне четири године отворена четири производна објекта у Сребреници чиме се све више стварају услови да грађани живе од свог рада.

Међу присутним гостима били су, између осталих, присутни министар одбране у Влади Србије Александар Вулин и министар енергетике  рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић. Домаћин је био начелник општине Сребреница Младен Грујичић са сараднциима.

У Сребреници, 11.март 2020. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар