Линта на вечери окучанског краја у Бусијама

Драго ми је да сам у суботу 12.новембра био присутан на Вечери окучанског краја које је одржано у ресторану АС КЛУБ у земунском насељу Бусије. Више од 200 Окучанки и Окучанаца и њихових пријатеља  је уживало у пријатељској и веселој атмосфери уз пјесму и играње. Госте је забрављао оркестар „Милер и пријатељи“. Присутне госте  је у име организатора поздравио Душан Ећимовић. Главни спонзор  је била компанија Агропапук.

У свом обраћању присутним земљацима истакао сам да се прво етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата десило у љето, јесени и зиму 1991. године када је са већег дијела Западне Славоније  протјерано више од 80.000 Срба. Завршни чин етнилчког чишћења западнославонских Срба десио се у злочиначкој акцији „Бљесак“ 1995. године.  Крајишки Срби су доживјели катастрофу библијских размјера али нису клонули духом већ су наставили да се боре у новом завичају да обезбеде себи и својим породица егзистенцију и бољу будућност. Србија је добила вриједан, радан, одговоран и патриотски орјентисан народ који је дао и даје велики допринос њеном друштевном, економском, културном, спортском и сваком другом развоју.

Поред тога нагласио сам да Србија треба да покрене дијалог са Хрватском о рјешавању имовинских, стечених и других питања прогнаних Срба, да далеко више помогне преостале Србе у Хрватској, заштити српске ветеране које прогони хрватско правосуђе у монтираним судским  поступцима, призна ратни стаж крајишким борцима, ријеши стамбено питање прогнаних које су подстанри или живе у нељудским условима, да се покрене активна борба за истину о каракеру рата и страдању српског народа, српско правосуђе да процесуира ратне злочине против Срба…

У Београду, 12. новембар  2022. године

 

Нема коментара

Напишите коментар