АКТУЕЛНО:

Линта тражи да нова Влада призна ратни стаж крајишким борцима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи од нове Владе да се свим припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине коначно призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању. Постојећим Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица крајишки борци су признати само до 27. априла 1992. године када је престала да постоји СФРЈ односно до 19. маја 1992. године када се ЈНА повукла што представља кршење члана 21. Устава Републике Србије, који забрањује сваки вид дискриминације.

Припадници Српске војске Крајине и Министарства унутрашњих послова Републике Српске Крајине су се часно и храбро борили за очување суверенитета и територијалног интегритета Југославије и слободу свог народа. Због тога Србија има уставну, националну и морaлну обавезу да призна крајишке борце све до 12. новембра 1997. године када је подручје Источне Славоније, Барање и Западног Сријема враћено Хрватској. Велика је неправда да је крајишким официрима и подофицирима тј. бившим припадницима ЈНА признат ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању а њиховим борцима није признат ратни стаж послије 27. априла 1992. године. Поставља се питање с ким су ти крајишки официри и подофицири командовали када је њима у цијелости признат стаж а њиховим боцима није.

Посебан проблем јесте чињеница да крајишки борци не могу у пракси да остваре право на ратни стаж који им је формално признат наведеним законом барем до 27. априла 1992. године односно до 19. маја 1992. године. Наиме, центри министарства одбране,  на захтјеве крајишких бораца, доносе негативна рјешења са срамним и скадалозним образложењима крајишки штабови и јединице  Територијалне одбране и МУП РСК који су учествовали на страни ЈНА и бранили Југославију и српски народ од проусташког режима Фрање Туђмана нису тобоже били у организацијском саставу ЈНА. Даље, у срамним и сандалозним образожењима стоји да су крајишки штабови и јединице Територијалне одбране биле изван територије Републике Србије и због тога центри Министарства одбране у Србији, цитат, „нису могли бити надлежни за вођење евиденције за припаднике ТО у Р. Хрватској“. Дакле, да Министарство одбране крајишки борци су припадници ТО Хрватске што је апсолутно увредљиво и понижавајуће.

Линта тражи да Министарство одбране  поштује Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и да коначно почне да крајишким борцима издаје рјешења о признању ратног стажа до 27.априла 1992. године. Уставом СФРЈ је јасно дефинисано да је  ЈНА представљала једну компоненту оружаних снага СФРЈ које су чиниле јединствену цјелину и састојале се од ЈНА и Територијалне одбране. Министарство одбране није узело у обзир неспорну чињеницу да у то вријеме није постојала Хрватска као држава, и да су штабови и јединице Територијалне одбране на крајишком подручју били дио СФРЈ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • У тексту, под насловом: „Линта тражи да нова Влада призна ратни стаж крајишким борцима“ су написане и објављене истините и праве чињенице.
    Свака част на борби и истрајности за суштинска права Крајишника из Републике Српске Крајине.

    понедељак, 14. новембар 2022.

Напишите коментар